Pages

28 Nov 2014

Kita hanya merancang...


Dalam post saya yang sebelum ni saya ada mentioned yang saya akan jalani satu pembedahan untuk betulkan kedudukan ovari saya.....seperti yang dijadualkan saya warded pada 10/11/2014 dan dijangka utk operation pada 11/11/2014......Lepas selesai semua proses kemasukan ke wad, tukar baju semua then rehat2 jap.....lepas tu hubby pun balik umah.....tak lama lepas tu doktor panggil ke bilik scan untuk scan dulu sebelum operate...masa tu saya tgh bleeding yg tak berhenti.....start period 23/102014....pastu stop 2,3 hari pastu datang balik....tapi sikit2...x banyak......masa kt hospital tu maknanya dah berbelas2 hari saya period tak berhenti....risau jugak kan....sakit perut pun on off...ubat tahan sakit memang peneman setia....

So  doktor pun scan (TVS).......lepas scan doktor terangkan hasil scan tu......doktor cakap...sebelum ni saya dah pernah operate besar..so mmg dah ada lekatan dalam tu....pastu mmg agak complicated untuk buat operation.... kalau tak boleh tebuk kemungkinan besar kena open....70% adalah untuk tebuk...30% untuk open...bila dengar perkataan open tu saya dah seriau...padahal sebelum ni mmg doktor dah bagitau risiko tu...tapi nak teruskan jugak dengan operation....kali ni saya betul2 dalam dilema......doktor pun takut terkena usus dan menyebabkan usus bocor...

Balik ke wad balik..saya terus menangis..pikir nasib saya dan dilema perlu ke nak buat operation tu yg memang ada risiko...saya watsapp hubby saya.......then dia cakap petang dia dtg nak bincnag dengan doktor....then tgh melayan2 perasaan tu doktor yg rawat saya utk kesuburan dan bagi option untuk operation sebelum ni datang jumpa saya....dia minta saya fikir dan bagi jawapan samada nak teruskan ke tidak..saya cakap saya nak bincang dengan hubby dulu.......

Bila hubby datang, hubby bagitau staff nurse yg dia nak jumpa doktor tu.....then doktor terangkan satu persatu.......apa2 pun keputusan di tangan kami...kalau x nak x apa..kalau nak diaorg akan buat yang terbaik.......

Lepas lama bincang..doktor bagi satu cadangan.....kalau tak nak teruskan operation saya boleh teruskan dengan IVF....bagi ubat macam biasa....then maybe bila telur tu dah banyak ovari tu akan turun ke bawah bila berat.....kalau ada rezeki boleh ambil telur tu.....

Puas saya pikir.....last sekali saya decide utk tidak teruskan operation...saya setuju dengan option yang doktor bagi tu.....pada saya....itu semua kerja tuhan jadi atau tidak.....secanggih mana pun teknologi, secantik mana pun gred telur yang diambil, complicated mana pun....kalau tuhan nak bagi dia bagi...kalau tuhan kata belum masanya kena redha......(dari apa yang saya baca dari blog2 TTC dan Dr Adilah)....kesudahannya kena percaya pada kuasa tuhan....saya nampak doktor lega dengan keputusan saya...saya pun x tau kenapa......apa pun saya kena percaya dengan keputusan saya sendiri...

So hubby tanya bila boleh proceed dengan IVF.... doktor bagitau bila2 bila dah datang period pertama...tapi disebabkan saya masih bleeding so doktor minta saya makan ubat Duphaston untuk regular kan balik cycle period saya.....makan untuk 2 bulan dulu....

Sepatutnya saya dah boleh balik keesokan harinya...tapi tiba2 saya demam lah pulak tak kebah2..sampai 40 suhu saya......jadinya bertapa lah saya kt hospital tu 3 hari 2 malam.......sebab apa saya pun tak tahu dan doktor still kena buat test..amik darah, air kencing, xray nak tau sebab apa....huhu....

Alhamdulillah...12/11/2014 tu dah boleh balik umah.....oh ya..2 hari sebelum saya masuk hospital saya ada pergi minum air pecah kaca di Semenyih......actually air ni lebih kepada org yang ada masalah buah pinggang, kencing tak lawas, batu karang, diabetis dan kanser...saya minum jer utk kesihatan....sbb saya ni selalu sangat kena kencing kotor......tu yg asik sakit perut tu..asal sakit je telan pain killer....sempat minum 2 kali sebelum warded.....then bila masuk hospital seminngu tak minum....tapi sakit perut saya dah x da.....lepas seminggu keluar hospital tu sakit perut saya datang balik..berguling2....dari balik opis pkl 5 ptg tu sampai 12tgh malam x baik2.....makan pun tak..tak lalu......2 kali telan pain killer......esoknyer saya pergi balik minum air pecah kaca tu.....dari hari tu sampailah hari nie sakit perut saya dah hilang (harap2 berpanjangan)...dan yang paling best period saya yang berpanjangan tu dah stop.....selera makan pulak menjadi2......cuma bila minum air ni memang selalu nk kencing....setiap 1 jam sekali....sekali minum sampai 1 jag kecik tu....dok kt kedai tu minum.....kedai ni memang just jual air pecah kaca jer...mmg ramai org...dari 3ptg -12malam dia bukak.....setakat nie dah dekat 3 minggu jugak saya minum air nie.....alhamdulillah....kalau period saya normal balik rasanya saya x ambil lah ubat Duphaston ni.....tgk sampai hujung bulan nie macmmana dulu....kalau period saya masih x normal terpaksa lah saya amik Duphaston...

So perancangan terdekat saya skrg ni awal thn depan nak proceed dengan IVF.....sama ada bulan 1 or 2........insya allah......bila saya rasa down ajer....saya akan baca cerita2 motivasi TTC....kalau ada orang yang nasib lagi teruk dari saya pun berjaya pregnant...kenapa tidak saya........saya masih mengamalkan makanan sunnah....cuma bab berpantang tu kdg2 terbabas jugaklah kan.....

Persediaan lain sebelum IVF adalah 
  1. Sentiasa bgn solat malam kalau saya mampu (kdg2 tu niat je lebih saya nie.....huhuhu)....
  2. Solat Dhuha
  3. Amalkan surah Al waqiah (moga murah rezeki, anak pun rezeki kan)
  4. Amalkan zikir-zikir  murah rezeki (ada banyak zikir2 mudah untuk kita amalkan)
  5. Amalkan baca surah Al-Insyirah (alam nasrah) supaya dipermudahkan segala kesulitan...semoga perjalanan IVF saya dipermudahkan walaupun ada rintangan
  6. Amalkan makanan sunnah (kurma, madu)
  7. Makan Apricot Kernel Powder 
  8. Minum air zamzam
  9. Apple cider (campur dengan air dan madu)
  10. Minum air pecah kaca
 p/s : Teringat Semanis Kurma semalam bincang tentang "Ujian Rezeki"....kita kena selalu bersangka baik pada Allah...mungkin Allah tak bagi apa yang kita nak...tapi Allah bagi apa yang kita perlu..Allahuakbar......mungkin selama ni Allah tahan apa yang kita nak...dalam kes kita nie anak lah kan....mungkin pada masa itu kita belum bersedia....Allah itu adalah sebaik2 perancang......dia tau apa yang terbaik untuk kita....Lagi satu kena redha....saya masih belajar untuk redha dengan ketentuan Allah.....lambat bukan bermakna Allah tak sayang kita...ujian tu tanda dia sayang supaya kita merintih ,berdoa pada dia minta apa yang kita nak....Doakan perjalanan IVF saya berjaya walaupun ada rintangan...saya percaya tuhan tu maha kaya....tak ada yang mustahil...doa..doa...dan terus berdoa....insya allah.....

20 Oct 2014

Menghitung hari


Terasa makin dekat pulak masanya..yee....saya menghitung hari.....menghitung hari nak buat operation betulkan kedudukan ovari...dan menghitung hari untuk buat IVF...terasa pulak debarannya....risau..takut semua ada....huhuhuh......

Operation 11/11/2014.....so maybe IVF paling cepat boleh buat pun awal tahun depan kan.....x per....masih ada masa untuk buat persediaan......tapi kalau lagi cepat lagi bagus kan....umur pun dah meningkat...dah tua dah nie....tak boleh ditangguh2...semoga dipermudahkan....

Bagi rakan2 blogger/FB Group/watsapp yang berTTC yang dah berjaya pregnant, saya ucapkan tahniah.....semua itu bagi semangat pada saya dan saya tahu yang saya tak berseorangan.....cuma lambat atau cepat saja rezeki yang tuhan nak bagi pada kita.......di akhir2 tahun ni saya berusaha untuk tidak terlalu tension dengan kerja, dengan staff dan dengan bos.....saya nak melalui hari2 dengan tenang......

28 Sep 2014

Cerita Motivasi


Pagi2 saya dah on FB....Tiba2 terbaca satu post yang di share dari group Endometriosis Malaysia.....But not from Malaysia..It's from Mexico and inspire me....

Jom baca cerita motivasi ni...

"I'd had five operations on my uterus, and after the last one, the doctor sat me down and told me that I would never have a child. He scheduled a surgery to have my uterus completely removed. I wanted a baby so much, so it was almost like hearing that my life was over. One week later, I started feeling strange. I started craving bread and falling asleep early, but I've always had problems with my hormone levels, so I thought it was nothing. My friends would joke that I was pregnant, but it was too hurtful for me to even joke about. Then after three months, I felt so bad that I had to spend a day in bed, and after that my friend drove me to the pharmacy and forced me to take a pregnancy test. I came home and laid the test on the counter without even looking at it. I didn't want to be let down again. Then right before I went to bed, I finally looked, and there it was. After all these years, I still have that test. One month before they were going to remove my uterus, I'd finally gotten pregnant."
(Mexico City, Mexico)

Allahuakbar.......betapa besarnya kuasaMu Ya Allah...Semoga cerita motivasi ini memberi rakan2 TTC semua termasuklah saya kekuatan....kita kena yakin....Allah Maha Berkuasa.....Segalanya mungkin terjadi......tiada yang mustahil dengan kuasa Allah......
p/s: Semoga ada keajaiban yang berlaku....:)

26 Sep 2014

No period pain : Nikmat!


Bulan ni NO PERIOD PAIN! Huhuhuhu..terasa nikmatnya.......Bulan lepas ada sakit sikit2...tapi masih ok lagi.........tak berguling2.....tapi bulan nie.....x de langsung period pain........sebab?...entahlah.... x perlu nak amik mc kt klinik...x perlu nak guling2 atas katil, tak perlu nak tutup pintu bilik opis then tidur terbaring sebab sakit...ohhh...nikmatnya.......

Cuma period bulan ni terawal seminggu....naper tah...suka2 je nak keluar kan... dan saya sedikit cuak sebab dah hari ke-7 pun period masih keluar lagi...tapi alhamdulillah....petang semalam (hari ke-7) sampai lah ke hari nie..period saya dah berhenti!..fuhh...lega....saya cukup takut period yang tak berhenti nie...takut kena anemia......badan penat memanjang.......kan saya pernah story before  this yang saya kena anemia kan......dan doktor soh amik iberet folic.....alhamdulillah...lepas hampir 2 minggu amik iberet folic rasa makin ok badan nie...kurang dah penat2 badan, jantung bergerak laju bila buat kerja berat2 dah tak ada, bila jalan jauh sikit dah mencungap......tapak tangan saya pun dah mula nampak merah berdarah...kalau tak pucat mcm mayat dah....mak saya pun cakap bibir saya nampak merah dah,......x pucat lagi macam sebelum nie...cuma saya belum check bacaan HB saya berapa...nanti ingat nak g check lah kan....

Oh ya.....makan iberet folic ni ada beberapa kesan pada saya..antaranya
  1. Najis warna hitam
  2. Air kencing warna kuning
Setakat ni cuma 2 ni jer yang bagi kesan kat saya.....sembelit, loga dan muntah2 alhamdulillah tak ada......disebabkan takut kena sembelit, saya minum air banyak2 (nak elak kencing kotor jugak...huhuhuh)....... kalau balik umah mak, kalau ada buah betik n pisang tu memang saya makan lah banyak2.....alhamdulillah..x der sembelit........

Okaylah...harap2.....no period pain ni sampai bila2 lah......saya pun masih mengamalkan madu+apple cider+air suam dan air zamzam......

p/s: Berdebar menghitung hari nak operation bulan 11 nie....huhuhuh.....semoga dipermudahkan. Aminn....Kesihatan rasa bertambah baik dari sebelum nie...:)


19 Sep 2014

Set tarikh operation


Appointment kali ni bagi nak tentukan tarikh operation yang kami dah decide sebelum ni bagi membetulkan kedudukan ovari then proceed dengan IVF.

Semasa berjumpa dengan doktor, doktor tanya dah decide betul2 ke nak buat operation ni dan kami cakap ya....dah ready..then my hubby tanya doktor apa komplikasi yang bakal berlaku dengan operation nie...Berikut adalah antara komplikasi yang berkemungkinan.....huhuhu

  1. Ovari tu berada di belakang rahim...so maybe susah sikit nak dapatkan ovari tu
  2. Mungkin akan mencederakan usus sebab sebelum ni pernah operate utk cyst...usus dulu ada lekatan2 dengan organ lain
  3. Doktor tak tahu macammana condition dalam perut saya tu...so takut nak jangkakan apa yg akan berlaku masa operation
  4. Sebelum ni pernah ada infection....so takut ada komplikasi lain
  5. Kalau boleh doktor cuma akan buat laps sahaja....tapi kalau tak boleh.complicated dengan organ yang melekat2 tu...maybe kena buat open surgery jugak...huhuhuh  
Bila dah dengar penerangan doktor tu saya jadi seriau plak........huhuhuhu.......kemungkinan komplikasi tu ada cuba berserah je lah ....moga2 dipermudahkan operation tu nanti...lepas doktor check tarikh so dapat tarikh 11/11/2014........10/11/2014 dah kena masuk wad.....2 minggu sebelum tu kena buat pra pendaftaran dulu untk buat beberapa test berdasarkan borang yang saya dah isi untuk kemasukan ke wad....apa2pun doktor cakap kami masih boleh nak cancel operation ni kalau x nak...tapi kalau cancel IVF pun tak boleh buat kan....so rasanya redah jer lah.....moga2 dipermudahkan semuanya.....dulu pun masa operation cyst (agak besar jugak) tahun 2008....doktor cakap nak buang satu ovari saya..tapi alhamdulillah..x buang pun.....okay....

Saya hanya mampu berdoa...ada 2 bulan lagi sebelum tarikh operation ...huhuhu

p/s: Ya allah!...kau permudahkanlah semua urusanku....

15 Sep 2014

Anemia, Iberet folic dan Kencing kotor


Rasanya sebelum ni saya ada mentioned pasal saya selalu sakit perut walaupun dah habis period..saya pun tak tahu kenapa.....apa yang saya buat cuma telan je ubat tahan sakit tu....lepas 2,3 jam reda lah........maybe sebab saya ni ada adeno....sebab tu sakit kot.........walaupun period dah berhenti....

Khamis lepas sakit saya rasa macam menjadi2 plak kan.....terasa sakit sangat kt bawah perut tu....biasanya lepas kencing n buang air besar mesti rasa sakit.....tapi lepas telan ubat tahan sakit ok..tapi akan berulang keesokan harinya sampailah hari Sabtu lepas....satu hari berguling2 sampai menangis2 sebab sakit....yang merunsingkan saya najis saya berwarna hitam.....dalam hati rasa macam kena ulser berdarah plak kan..dengan sakit perut dan najis hitam.....so my hubby call adik ipar (Doktor di Penang) dan bagitau simpton2 sakit saya nie..dan hubby pun bagitaulah kan apa yang sedang saya alami tu.....so dia cakap maybe ulser berdarah sebab najis dah jadi warna hitam.....

Dari pagi bangun tidur tu sakit sampailah pukul 1 tengahari...so dah tak tahan sangat ajak hubby pergi klinik sebab ubat tahan sakit tak berapa nak jalan kan.....keluar masuk toilet tak tau dah berapa kali......memang kerap sangatlah buang air kecil tu walaupun tak minum air pun sangat....

So sampai klinik doktor tanyalah kenapa kan dengan mata bengkak2 nangis tahan sakit.....lepas bagitau najis warna hitam tu...tiba2 doktor tengok rekod lepas dalam kad....dia pun cakap
   
"last week I ada bagi u makan ubat tambah darah, so kalau makan ubat tu memang najis akan warna hitam"

Then dia tanya sakit kt bahagian mana....so saya bagitaulah sakit kt bawah perut dekat dengan ari2....lepas tu doktor cakap yang saya kena kencing kotor sebab saya pun memang kerap kencing....huhuhuh...lega rasanya....tapi tak tau plak saya kena kencing kotor selama nie..sakit dia memang tuhan jer yang tahu.....sebab dah tak tahan sangat so saya mintak injection utk ubat tahan sakit.....n now dah sihat dahhhhh...tak sakit lagi...moral of the story...jangan tahan2 kencing (saya selalu buat benda ni sebab kdg2 malas nak gi toilet....hehehehehe)..dan minumlah air masak banyak2....

Oh ya.....saya amik ubat tambah darah tu sebab saya ada anemia......kan 2,3 bulan lepas saya ada heavy period....so effect dia saya kena anemia.....rupa2nya amik ubat tambah sarah ni najis jadi hitam...barulah saya tau...huhuhuhu.....selain ubat tambah darah yang doktor bagi tu saya pun ambik iberet folic atas cadangan doktor jugak....saya beli kt farmasi dengan harga RM26. Mula2 makan kepala jadi pening sikit n rasa nak muntah....makan iberet ni kena banyak minum air masak.... iberet folic ni kombinasi iron, vitamin C dan B complex (termasuk asid folic).

Adik saya cakap (dia bakal doktor..hehehee).....iberet folic ni sustained-release system iaitu dilepaskan perlahan2 dalam badan kita....macam  tu lah dia cakap......nak terangkan pun tak berapa nak reti saya nie.....:)...

(Sumber gambar : Google)
Sekarang ni memang kena sentiasa jaga supaya tak tahan kencing dan minum air banyak2....memang asik ke toilet ajer lah kan.....najis memang warna hitam kesan makan ubat nie.....saya sedang berusaha untuk menaikkan HB saya sebab bahaya jugak bila kena anemia nie..lagipun saya dah decide nak operate betulkan kedudukan ovari tu kan......harap2 HB saya naik lepas makan iberet folic nie......

p/s : Sakit perut sebab kencing kotor sangat sakit!......

9 Sep 2014

Dugaan lagi : Kedudukan ovari di belakang rahim!


Seperti yang dijanjikan....first period saya kena call PPUM bagi proceed prosedur IVF....period 4/9/2014 so kena datang PPUM 5/9/2014....semua meeting yang dah dirancang terpaksa saya pas pada staff saya untuk handle..macamana kan........

Sampai PPUM pkl 9.30 terus amik appointment....dalam pukul 11.30 dapat masuk bilik doktor....sekali lagi kena buat TVS.....ingatkan time period tak yah buat TVS...heheheh..siap cakap dengan nurse tu "saya period takpe ker?"...nurse pun jwb...."mmg time period kita buat TVS masa period day 2"....hehehehhe....

Lama jugak nurse check..dalam hati saya dah terdetik dah...apalah masalah kali ni kan.....then nurse panggil doktor soh tgk sekali........lama jugak scan...rasa tak selesa....huhuhuhu....

Then doktor panggil masuk bilik sekali dengan hubby...doktor cakap.....untuk buat IVF memang TAK ADA PROBLEM....tapi masalah sekarang ialah kedudukan ovari saya yang dah lari dari kedudukan asal...aduhh...ohhh...ovari..kenapa kamu lari2 yer....duk setempat tak boleh?.....Doktor cakap maybe kesan dari operation saya yang saya buat pada tahun 2008 untuk buang cyst.... so kalau proceed dengan IVF takut masa nak amik telur masa OPU tu ada masalah.....sebab terpaksa lalu rahim..dan takut ada side effect...adoii...complicated plak rasanya..nak buat IVF boleh tapi takut dah bagi makan ubat semua...telur tak boleh nak ambik plak kan..kan dah rugi....so doktor bagi 2 options...

1. Doktor bagi surat rujukan pada Prof Zainul (HUKM) untuk minta advice...sebab HUKM dah lama dalam buat prosedur IVF nie....
2.  Operation untuk betulkan kedudukan ovari tu then baru proceed dengan IVF

Lepas balik discuss dengan hubby, bincang dengan family dan search dlm internet...kami decide utk operate......umur pun dah berapa kan...nak tunggu apa lagi....redah jer utk kebaikan bersama..chewaahhhh.....heheehehe...

So 18/9/2014 ni ada appointment dengan Doktor untuk bincang pasal operation nie....harap2 dipermudahkan dari operation hinggalah ke IVF.....Maybe ada hikmahnya IVF ni ditangguhkan....fikir positif.......jangan tergesa2..ikut je arahan doktor...selebihnya berserah padaNya..Dia lebih tau mana yang terbaik untuk kita kan...


p/s: Doakan urusan saya dipermudahkan nanti yer kwn2....:)

28 Aug 2014

Sakit.....psikologi?


Saya tak tahu apa kaitan sakit dengan apa yang kita fikirkan.....kadang2 bila kita terlalu fikirkan kesakitan kita, makin bertambah teruklah sakit tu......kalau secara psikologinya kita tidak terlalu memikirkan sakit tu insya allah semuanya terkawal....saya pun bukanlah pandai sangat nak bercerita pasal isu nie...maybe ada kwn2 di luar sana yang pakar boleh terangkan pada saya....

Saya sendiri mengalami pengalaman tersebut.....sebelum ni saya memang selalu fikirkan masalah cyst, endo saya nie....sampaikan dah nak dekat tarikh appointment pun saya rasa takut.......murung...takut keputusan tidak memihak kepada saya.....sampaikan husband saya cakap "jgnlah fikir sangat...bila fikir tu yang penyakit tu datang"....kdg2 apa yang dia cakap tu ada betulnya....bila saya asik fikir...sakit saya datang setiap hari...........

Bila saya dapat tau jer dah boleh proceed IVF, tiba2 jer perasaan saya bertukar.......kepala dah set tak sakit lagi....dan hasilnya sekarang......saya dah tak rasa sakit maam sebelum ni!!.....Pelik jugak.....kalau masa saya asik pikir sakit nie..mmg saya sakit.....lagi satu setiap hari saya akan baca zikir Doa Nabi Yunus

    “La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin.”
“Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari pada orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

Sebelum ni saya cukup takut nak buat TVS sbb pernah buat sakit........masa appointment yang lepas....doa ni x henti2 saya baca sebelum doktor nak buat TVS......alhamdulillah...x sakit sangat.....:)

Alhamdulillah......dengan tidak memikirkan sakit nie...hati jadi tenang...sentiasa positif..sakit pun x datang....semuanya ni penting sebab saya bakal menjalani prosedur IVF...saya perlu tenang, positif dan tidak stress......walaupun ada sedikit debar dalam hati saya untuk IVF nie...tapi saya cuba untuk bertenang....

22 Aug 2014

IVF...Next month!!!!


Alhamdulillah semalam 21/8/2014 ada appointment dengan doktor di klinik kesuburan PPUM..Saya cerita detail apa yg saya rasa sekarang nie..sakit, period dan sebagainya..then doktor decide nak buat TVS....ishh...ni yang malas nie...x suka tau buat TVS....then dengarlah doktor cakap yg cyst mmg dah kecut..tinggal adenomyosis tu jer...dia cakap dalam keadaan terkawal..ermm..entahlah...

Pastu jumpa balik doc dalam bilik dia then dia tanya tak ada masalah apa2 kalau nak proceed IVF pun....so terpulang pada saya dan hubby nak buat bila....uppsss...sebenarnya saya sendiri tak jangka yang doc akan cakap macam tu...dalam kepala saya sebelum jumpa doc mmg malas nak g appointment dan saya rasa macam tak dapat buat jer IVF tu tapi lain plak jawapan doc...huhuhu......doc lagi tau lah kan....huhuhuh....

Then doc cakap next month punyer period masa first period kena call klinik untuk step yang seterusnya...n kami suami isteri kena ambik darah untuk hepatitis B dan HIV.......

so nest month bermulalah my IVF journey...doakan saya kawan2...:)

15 Aug 2014

Down sangat2!!

6/6/2014 yang lepas saya ada appointment di PPUM di klinik gynea....ohhh....rupanya klinik gynea dah bertukar blok..huhuh..jenuh jugak patah balik carik klinik...rupanya pendaftaran klinik utk gynea disekalikan dengan klinik ibu mengandung..apa lagi kan...feeling cam pregnant plak kan.hehehehe....semuanya membawa perut...fuhh....teringin tau......insya allah....POSITIFFFFFF....

Masa jumpa Prof tu dia scan perut..ermm....sebelum tu ada citer lah kt Prof yang period jadi panjang n darah ketul2 banyak keluar...then dia scan perut...

Berita baiknya cyst dah jadi kecik TETAPI......adenomyosis saya plak macam bertambah plak...huhuhu.....aduhhh...down kejap........patutlah darah ketul2 banyak sangat keluar sampaikan setiap 5 minit saya kena ganti pad.....tapi period bulan nie....tak panjang...normal....6 hari dah kering....darah ketul2 tu keluar jugak..tak sehebat bulan2 sebelum nie.....sakit perut tetap ada..huhuhu...

Lepas scan tu Prof cadangkan ambik anak angkat..dia cakap nak pregnant natural memang x ada harapan.....ermm....dah bergenang dah airmata tu..tiba2 boleh berjurai2 plak kan air mata depan Prof.....hiba plak hari tuh...sampai masuk dalam keta pun banjir ....x cukup tisu nak lap.....huhuhuhu......Prof cakap cysle period saya x akan normal balik..susah nak normal..tapi walaupun saya agak down hari tu..saya tetap tetapkan dalam hati yang Prof bukan tuhan....apa2 boleh jadi.......sedangkan yang x ada tiub pun boleh pregnant natural...inikan pulak tiub saya yang tersumbat..masih ada tiub lagi kan....

Semenjak saya amalkan madu+air suam+apple cider....period saya ok sikit selepas mengalami period yang sangat panjang bulan sebelum ni......cuma bab sakit perut tu masih ada lagi..risau jugak.....

21/8/2014 ada appointment plak dengan klinik kesuburan..tak tau lah apa keputusannya....ada rezeki dapatlah buat IVF......insya allah......saya akan terus amalkan madu+air suam+apple cider sbb nampak macam ada kesan positif sikit....insya allah..lepas ni nak try perubatan holistik plak...nanti bila saya dah try saya citer yek kat sini.....






4 Aug 2014

Cerita raya 2014 dan next appointment @PPUM


First of all saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua TTCians semua....Ya...betul...hari raya bagi  yg TTC macam kita ni ibarat perkara yang memang kita nak elakkan....sebab banyak sangat soalan2 cepu emas yang datang bertalu2 kat kita....sama ada mereka tu betul2 simpati atau cuma menyindir bila bertanya soalan....

Apa2 pun raya tetap raya kan....walaupun ada gak elak2 nak g umah sedara-mara tu..nasib baik mak n ayah tak kisah sangat...diaorang paham...dah citer pasal raya ni kan....saya nak share satu cerita masa raya kedua yang lepas......saya dan family mertua pergi berhari raya kt rumah salah satu kenalan mertua....macam biasalah kan...bila dah datang satu kapal ni kan...dengan budak2nyer lagi kan......tiba2 tuan rumah  (yg pompuan) tanya depan2 org ramai kt umah tuh..."x ada isi apa2 lagi ker" sambil tunjuk perut dia dan buat muka yg sangat2 annoying pada saya.....kalau setakat tanya tu x apa lagi..ni dengan memek muka tu yg tak tahan tuh.....muka plak seolah2 menyindir....ya allah...tuhan jer yang tau.....hilang mood nak raya lepas tuh..nasib baik rumah last kan.....kalau tak sepanjang hari mood x baik......nasib baik orang tua...kalau tak..ermmm....saya cuma mampu senyum jer lah......dek kerana hilang mood, setitik air pun saya tak minum...apa lagi nak makan kan....hehehehehe......naik jer dlm keta..apa lagi berjurai lah air mata yang saya tahan2 kt umah tu tadi....nasib baik gelap sebab malam..so hubby pun x nampak sangat air mata yg berjurai2 tue......tiba2 hari tu saya sedih dan hiba sangatlah.....x boleh ker time raya nie x tanya soalan2 'bijak pandai' tu.....cuba lah fahami perasaan orang2 macam kita nie kan..........

Okaylah..stop dulu lah citer raya tu kan....harap2 thn depan beraya bertiga berempat ker kan..ehhehe...berangan jer kan......

********************************************************************************

Lagi 2 hari (6/8/2014) saya akan ke PPUM lagi sekali untuk appointment...huhuhuh......berdebar pun ada jugak...sebabnya lepas habis jer makan Vissane hari tu period saya memang gila....bulan 4 tu saya mmg tak period langsung...sebulan x period....bulan 5 saya start period balik.....then...terus jadi  tingtong....sebulan tu period sampai 2 kali.......bulan 6 dan 7 pun macam tu...stop seminggu then period balik..sampaikan saya tak boleh nak kira dah cycle period saya....ada satu masa tu x period tapi asal lepas zuhur jer perut saya sakit sampaikan kena standby ubat tahan sakit.......kalau tak mc plak kan memanjang.....then keluar plak darah period yang ketul2 yang besar sampaikan saya kena ganti pad every 5 minutes!!!.....letih...penat.......dan saya disahkan kena anemia (kurang darah).....

Tahap anemia saya memang teruk sebab baru jalan sikit dah penat.....nak pitam pun ada...kalau g hospital confirm kena masuk darah...hehehe....doktor bagi saya pil untuk stopkan darah period dan tambah darah...memang darah period saya berhenti tapi cuma sepanjang saya makan ubat jer..bila ubat habis..period saya datang balik dengan jayanya pakej dengan darah ketul2 yang besar tu...saya dah cuak dah....period tu datang tak tentu masa...agak2 nak keluar dia keluar....dan darah tu keluar sampailah minggu pertama puasa.....lepas seminggu puasa tu saya redah jer puasa sebab kalau darah tu dah lebih 14 hari kira darah penyakit kan....so mmg kena solat dan puasa.......alhamdulillah...niat saya dipermudahkan......period tu berhenti sampailah sekarang (raya ke 8). Cuma 3 hari sebelum raya saya sakit perut macam period berguling2 padahal x period pun.....mengada2 kan perut nie...huhuu.......now..okay jer......tak tahu lah bila nak period lagi..sebab saya dah tak boleh nak kira cycle period saya nie ha....

Harap2 appointment ni ada berita gembira untuk saya untuk proceed dengan IVF......ya allah...kau permudahkan lah semuanya...apa2 pun keputusannya nanti saya redha kalau cyst saya masih ada lagi.....:(.... Kawan-kawan doakan saya yer :)... Sesungguhnya Allah adalah adalah sebaik2 perancang untuk kita semua....Dia lebih tahu mana yang terbaik untuk kita....Bersangka baik...





21 Apr 2014

Vissane: Lagi 2 bulan


16/4/2014 ada lah appointment saya yang seterusnya di PPUM. Berdebar jugak nak jumpa Dr. Maklumlah saya dah  menghabiskan ubat Vissane saya sepertimana yang dicadangkan oleh Dr (untuk 3 bulan). Sepanjang saya makan Vissane ni (mula makan 15/1/2014) cycle period saya jadi ting tong, rambut banyak gugur dan yang paling ketara saya selalu rasa berdebar2. Jantung laju jer. Bila check kt internet itu adalah antara side effect makan Vissane.

Cycle period saya jadi tak betul...dalam sebulan boleh datang sampai 2 kali. dan yang paling merisaukan saya..period saya jadi lama ...sampai 13 hari!...selalunya 4-5 hari jer...tapi saya teruskan jugak makan Vissane tu atas nasihat Dr. N now....period saya tak datang2 pulak...aduyaiii....manakah kamu wahai cik P...last period saya 9/3/2014 yang lepas (13 hari) dan sampai sekarang x  period2 lagi.....adakah sebab Vissane..ermm..entahlah....tapi yang saya rasa sekarang nie perut saya sengal2 macam hari subur..takkan lama sangat nak dpt hari subur kot...period semakin gila....aduhh....

Masa jumpa Dr hari tu (16/4/2014), Dr tekan perut saya dan ckp "ehh...x rasa apa2lah, x per saya scan dulu"...n hasilnya..jeng..jeng....Dr cakap cyst saya dah tinggal yang kecik2 jer....tak de plak dia bagi saiz cyst saya tu..maybe dia malas nak ukur kot..sbb kecik..hehehehe.....cuba ada problem sikit kat dinding rahim..saya pun x berapa nak paham apa dia cakap.....then dia cadangkan saya proceed lagi 2 bulan untuk makan Vissane. Jumpa Dr kt klinik Gynea lepas raya nanti..dalam bulan 8.

Then husband saya tanya bila kami boleh proceed dengan IVF..then Dr buat kan appointment kami  dengan klinik kesuburan pada keesokan hari (17/4/2014)...minta pendapat Dr.

Esoknya kami ke Klinik Kesuburan dan dah bincang dengan Dr. Dr cadangkan saya habiskan dulu Vissane untuk 2 bulan tu macam yang dicadangkan Dr then tunggu period saya kembali normal balik dan buat ujian2 yang sepatutnya. Lepas tu baru proceed dengan IVF. Maybe after raya kalau diizinkanNya, saya boleh proceed dengan IVF. Sekarang ni saya follow je apa nasihat Dr. Habiskan Vissane untuk 2 bulan lagi. Sambil2 tu saya jugak masih berpantang makan...kalau terlanggar pantang tu cepat2 saya minum air lemon...maklumlah..kalau time2 kursus ni tak boleh nak lari dari langgar pantang nie...makan sedap2..ehhehehe....

Saya ada tanya Dr sama ada saya boleh teruskan dengan IVF ke tidak. Dr bagitau daripada apa yang dia check dan scan...nampak x ada masalaha..cuma nanti after raya..masa jumpa dia lagi...dia nak check detail lagi....doakan yer kawan2...

Tapi so far saya rasa lega bila Dr cakap cyst saya dah kecik2....alhamdulillah....hopefully lepas makan lagi 2 bulan Vissane tu cyst tu dah hilang terus..dan alangkah baiknya terus pregnant..hehehe..berangan je lebih kan :).

Masih lagi mengamalkan apa2 makanan tambahan yang boleh membantu tahap kesuburan saya (seperti yang saya dah cerita dlm post2 yang lepas)...apa2 pun kita hanya berusaha....tuhan lebih mengetahui....

p/s: Doakan planning utk IVF selepas raya seperti yang dirancang menjadi kenyataan..Sekarang ni saya rasa perut saya sangat sengal2...macam hari subur tuh....huhuhuh....nk try proceed apa yang patutlah dengan hubby malam nie...hehehehe.....



7 Mar 2014

PPUM lagi dan Kedai Ubat Ban Kar Hing


Pada 5/3/2014 sekali lagi saya ada appointment @PPUM. Follow up berkaitan cyst. Nak tengok progress lepas Prof bagi makan Visanne. Setakat ni dah makan almost 2 boxes. Sebelum ni ada buat ujian darah untuk Prof nak pantau cyst tu lepas buat drainage bulan 12 tahun lepas. (Boleh baca kisah tu kt sini). Visanne ni kena makan untuk 3 bulan. So ada lagi sebulan lebih lagi untuk complete 3 bulan. Result ujian darah yng lepas (15/1/2014) adalah untuk tgk progress cyst tu samaada aktif ataupun tidak...alhamdulillah...Dr cakap ujian darah tu normal...so cyst tu taklah aktif sangat. Masih boleh di control.

Tak dapat jumpa Prof sebab Prof sibuk so jumpa Dr pakar lain. Dr buat scan lagi untuk tgk saiz cyst. Alhamdulillah..walaupun x banyak beza saiz dari yg lepas tapi dah kecut sikit. Period untuk 3 bulan selepas buat drainage tu pun x sakit. Hopefully sampai bila2 lah kan..still berdebar bila nak period..takut kalau guling2 lagi kan...Cuma period yg baru2 ni tercepat seminggu plak n ada ketul2 sikit sbb sebelum tu sakit perut sebab gastrik n angin kot....huhuhuh...tanya Dr....Dr cakap x ada masalah....okay jer....teruskan makan Visanne tu. 

So husband tanya Dr bila kami boleh proceed dengan next step untuk buat IVF. Dr cakap dalam 3-6 bulan lagi.....huhuhu...itu anggaran yg Dr bagi sampailah cyst tu dah clear...hopefully lagi awal dari tu dah settle dah. Kalau ikut husband biarlah settle semua dulu......harap2 lepas raya tu dah cantik sangat lah kan untuk proceed IVF. Sekarang pun tengah pantang apa2 yang patut. Tapi kadang2 tu terbabas gak terlanggar pantang.....yg pasti air lemon hari2 minum...

Sebelum appointment kt PPUM tu 19/2/2014 saya ada pergi satu kedai cina nie. Nama dia Kedai Ubat Ban Kar Hing @ Jalan Hujan Emas 4, OUG, KL. Tempat ni kawan saya yg cadangkan sebab kawan kepada kawan saya ni cyst dia dah kecut after a few month lepas amalkan makan ubat nie. So saya pun cubalah kan. Mula2 Dr tu akan check nadi...so dia cakap saya ni kurang darah (memang betullah tu), perut tak ok sangat. So dia suruh saya banyak exercise dan pantang beberapa makanan. Ayam, daging, nenas, durian, makanan dan minuman dalam tin @ kotak (contoh macam sardin dan lain2).

Then saya cakaplah tiub saya tersumbat so untuk pregnant memang dengan IVF ajerlah. Dia cakap ramai pesakit dia yang ada masalah macam saya dan Dr cakap tak boleh pregnant natural. Then dia bagi satu ubat yg untuk pregnant n pesakit tu pregnant natural. Tapi dia bagi saya ubat untuk cyst sahaja. Untuk tiub tu after cyst saya clear. Dia bagi saya ubat untuk kecutkan cyst untuk sebulan dulu. So saya cuba lah dulu dalam sebulan ni kan. Yang penting jaga makan, exercise, makan ubat, ikut cakap Dr, usaha dan DOA. Doa kan senjata umat Islam :).....

Ubat yang Dr bagi
Saya ni dah la suka makan durian. Saya tanya Dr cina tu kenapa x boleh makan durian. Dia cakap sebab durian sekarang dah banyak yg cucuk2 nie...huhuhuhu......takpelah..pejam mata jer tgk org lain makan kan. Banyak jugaklah makanan kegemaran saya yang terpaksalah saya kurangkan....terutama ayam n daging......janji sihat cepat n boleh cepat2 buat IVF kan......itu mmg target thn nie....

p/s: Sebenarnya saya selalu membayangkan saya dapat pregnant natural....huhuhuhu......tapi usaha tetap usaha walau apa cara sekalipun......apa org nak kata biarkan...lagi kita layan lagi kita stress kan....so cuba jadi sepositif yang mungkin.....:)

"Ya Allah, perkenanlah doa semua rakan2 TTCku untuk menikmati nikmat menjadi seorang ibu."



6 Feb 2014

Macam-macam hal....



Semenjak saya keluar hospital sebulan lebih yang lepas....soalan yang paling saya tak suka dengar ialah
   " ehhh...naper kurus nie..sakit ker? ...susah hati ker?...x makan ker?....kesian.."

Erm....kadang2 malas nak jawab...huhuhu...saya sebenarnya paling tak suka bila org tgk saya dengan pandangan kesian.....sebab tu masa saya masuk hospital..saya cuba bagitau keluarga terdekat..dan staff saya. Itupun dengan staff saya tak cerita pun sebab utama saya masuk hospital....almaklumlah..diaorg bukan paham sebab musabab penyakit saya nie (anemia, darah kurang dan cyst)....yg part cyst tu saya x cakap...hehehehe...sebab confirm nanti ada suara2 sumbang...
   
    "patutlah tak beranak2..ada penyakit rupanya"...

Dalam FB pun saya tak umumkan saya masuk hospital....nanti saya lagi stress dengan pertanyaan demi pertanyaan....sbb kadang2 bukan semua org kesian dengan kita pun......org yg faham kita jer yg faham apa yg kita lalui.....selain kawan2 yg melalui perkara yg sama..keluarga pun memahami kita...

Saya lagi suka berkongsi apa yg saya rasa dengan family, husband dan kawan2 baik dan yang senasib dengan saya dan blog ini adalah medan untuk saya bercerita tanpa rasa malu......

Satu perkara lagi yang saya tak suka ialah bila ada dikalangan kwn2 saya yg suka merungut, bising2 

...."bilalah aku nak pregnant nie...keje banyak....laki aku asik kerja malam jer.....nak buat anak pun tak sempat".....

Sebab bila ada yang merungut2 macam  nie..saya jadi stress..sbb dia bawak elemen negatif dalam kehidupan saya......tapi alhamdulillah lah..org yg suka merungut kt opis saya nie..dah pregnant pun...tak perlu lah saya nk dengar dia membebel setiap kali husband dia kena keja malam....tak sempat buat anak katanya....dan setiap nampak ada org pregnant mulalah bising...

" diaorg nie sibuk2 ni sempat gak pregnant..aku nie?...

*******************************************************************************
Okaylah tinggalkan citer di atas tu jap.....back to my story...hehehe.....now masih lagi makan Visanne yang Prof soh makan.....selepas buat drainage yg lepas...dah 2 kali period saya tak sakit....x keluar lagi darah ketul2 yg banyak....normal...alhamdulillah.....hopefully terus tak sakit dah kan.......masih mengamalkan makan buah kurma, minum air zamzam, minum air lemon, minum air rebusan daun durian belanda dan makan habatusauda...everyday...kadang2 tu ada gak tertinggal kan..hehehehe.....

Semenjak keluar hospital saya lebih cenderung nak makan makanan sunnah...bukan supplement.....19hb nie nak pergi jumpa Dr kt Kedai Ubat Ban Kar Hing....kwn saya cakap ada kwn dia yg ada cyst 6cm now dah kecut 1cm....patutnya saya ada appointment bulan 12 hari tu..tapi dah masuk hospital..cancel....nak dapatkan tarikh sebulan okay...ehhehe...cuba jer mana yg boleh.....

Hari tu terbaca dalam group pasal kapsul biji apricot untuk cancer dan utk masalah cyst2@fibroid sesuai kalau nak ambik......rasa macam nak cuba jugak tuh..hehehehe...

p/s: Saya tak suka orang yang sentiasa berfikiran negatif dan dikelilingi  mereka ini....positif selalu akan buat kita lebih tenang......merintih2 dalam FB pun tak guna kan....cuba usaha sampai berjaya....apa2 pun saya happy bila join beberapa group FB yang banyak memberi saya panduan dan maklumat bagi yg sedang berTTC.....taklah saya rasa keseorangan menghadapi ujian Allah nie...:)

Saya masih positif untuk buat IVF tahun nie..doakan :)



20 Jan 2014

Follow up @ PPUM



Sebelum ni saya ada story yang saya masuk hospital.....n now saya dah sihat dah...alhamdulillah...cuma seminggu lepas saya keluar hospital tu saya diserang sakit angin perut......muntah2, pening kepala semuanya ada....maybe effect masa buat drainage tu kot...tah la..yg saya pasti lepas baik dari sakit angin tu...perut saya x nampak kembung lagi....nak makan pun x cepat penuh.......dah macam biasa....

Saya masih lagi ada follow up di PPUM sebelum dirujuk ke Klinik Kesuburan..nak make sure cyst tu dah hilang untuk proceed IVF....2 minggu lepas keluar hospital tu saya ada appointment tapi tak dapat jumpa pakar yg saya nak Prof Siti Zawiyah.....so saya buat appointment baru 15/1/2014......

Masa appointment 15/1/2014 tu Prof scan balik untuk tgk progress cyst tu..membesar atau dah kecut...lama jugaklah dia scan tu kan...dia cakap kalau x okay...nak buat drainage lagi....ermm.....macam tak nak boleh prof?...hehehehe....

So Prof bagitau kt sebelah kiri macam dah clear......kt sebelah kanan tu nampak macam ada sikit.........huhuhu..x sabar rasanya nk dengar Prof cakap dah clear both side....huhuhu.....

Prof bagi ada satu ubat ni nama dia Visanne untuk control cyst ni.....makan dalam masa 3 bulan.......harga RM120 untuk sekotak.....x bleh guna GL plak tu....huhuh...kena lah claim kt opis....lepas tu kena amik darah jugak........lepas selesai amik darah terus bergegas ke Ampang ada kursus.....jumpa Prof lagi 6 minggu n nk tgk progress cyst nie......doakan semuanya dipermudahkan yer kwn2.....

* Tak sabar nak buat IVF...caiyok2......:)


3 Jan 2014

Ujian di akhir tahun 2013

Dah lama rasanya saya tak mencoret dalam blog ni. Rindu pula rasanya nak berceloteh kan....Sebenarnya banyak betul ujian dan dugaan saya menjelang penghujung tahun 2013....Dalam planning nak buat treatment tiba2 saya sakit....huhuhuhu........sedih2.....jom baca sama2 kronologi sepanjang saya sakit tu....


  1. Masa pertengahan November hari tu saya tiba2 lepas balik dari kerja rasa sakit perut....sakit macam hari subur tu.....mmg pun masa tu hari subur saya...saya ingatkan ok jer lepas tu...bila dah malam tu bertambah sakit......lepas balik dari dinner dengan hubby saya baring jer sebab rasa sakit perut...betul2 rasa macam masa hari subur.......terus tak jadi pergi ikut hubby keluar......bila hubby balik sakit makin teruk..sampai guling2...x tahan terus hubby ajak g klinik...tgh2 malam plak tuh....nasib baik ada klinik panel yang 24hours....cakap dengan dr tak tahan sakit nak cucuk jer......Dr bagi MC satu hari..esoknya MC.
  2. Esoknya tu still sakit lagi......sekali dengan demam....dan saya ambil MC lagi..sebab sakit perut +demam...memang tak larat nak g ofis...kebetulan esoknya dah masuk Sabtu...so minggu tu saya MC 2 hari...
  3. Sakit perut dah ok......demam pula tak surut2..on off........badan memang rasa tak sedap.......nak g kerja pun tak ada mood...tapi kena pergi kerja juga sebab ada audit nak datang...tu pun lepas audit terus balik umah...x larat...ishh..masa tu tak paham dah dengan sistem badan nie.....kenapa ehhh.....
  4. Dari hari tu juga saya kejap2 MC....datang kerja pun x ada mood nak buat kerja....tiba2 period saya datang awal seminggu.....pelik....sbb period saya mesti tepat 28 hari cycle.....period banyak...keluar banyak darah ketul2.......besar2 plak tuh.....macam biasa period memang sakit lah......bersih seminggu jer...lepas tu period balik!!!....ishh.....lagilah pelik....dalam sebulan 2 kali period....ketul besar2 tetap keluar......masa ni pun demam saya on off jugak....badan dah susut giler...baju semua longgar...sebab saya memang tak ada selera makan langsung...makan pun sebab nak isi perut..makan semuanya rasa pahitlah, masinlah...
  5. Pada 13/12/2013 tiba2 saya rasa sakit sangat kt perut....x boleh nak gerak..nak buang air kecil pun rasa sakit...sama tanda2 macam saya kena sakit cyst 6 tahun lepas yang memaksa saya untuk dioperate sebab cyst saya dah besar masa tu....14/12/2013 saya gagahkan juga pergi kenduri di Karak....tapi dengan keadaan yang betul2 lemah.....cuba tahan jugak tu ...x nak g hospital.
  6. Hari Isnin 16/12/13 saya betul2 dah tak tahan..nak bangun pun tak boleh...perut kejang....buang air pun sakit......ptg tu jugak hubby hantar ke kecemasan PPUM sebab sebelum ni memang ada rekod kat sana sebab tgh buat rawatan kesuburan.
  7. Sampai ke PPUM dalam pkl 5 petang.....nak tunggu buat test tu yang lambat....buat blood test, scan....kena tunggu result baru tau kena admit ke tidak....lepas tu dr cakap saya ada infection n nampak cyst saya macam banyak...hemoglobin darah saya pun sangat2 low.....banyaknyer masalah masa tu saya fikir....
  8. Dr soh saya admit jugak...masuk wad pukul 2.30 pagi esoknyer.....Dr cakap keadaan saya tak stabil, HB low + infection yg buat saya demam tak baik2...masa kt hospital mmg banyaklah antibiotik yang masuk dalam badan ni.....kena masuk darah.....buat CT Scan....Dr suruh buat CT Scan sebab nak tau detail penyakit saya n nak tengok kalau2 ada sel2 cancer ke tidak...itulah yg paling saya tak suka....sepanjang perjalanan nak ke bilik CT Scan tu mulut tak henti2 baca doa..janganlah ada cancer ke apa kan..alhamdulillah....x nampak ada macam sel2 cancer....cuba saya dah ada infection. Kalau infection tak juga surut, doktor nak tebuk perut saya untuk buat drainage (tak tau betul ke tidak ...hehehehe) untuk buang nanah dalam perut saya....
  9. 20/12/13 Jumaat Dr buat drainage kt saya utk buang nanah tu...buat dalam sedar ok......cuma bagi ubat penahan sakit jer...huhuhu...sakit jugaklah...lepas buat tu boleh nampak banyak darah n nanah yang keluar melalui tiub yang ditebuk dari perut saya tu.......satu malam tak boleh tidur...sakit sangat....n saya kena usung tiub n bekas plastik tu kalau nak g mana2 sampailah kt tiub tu dah tak keluar apa2 nanah lagi.....
  10. Akhirnya 27/12/13 Dr buang tiub tu sebab dah tak keluar nanah lagi (8 hari usung benda alah ni) n dah tak demam..maksudnya infection dah tak ada dalam badan saya...selera makan memang bertambah2.....mmg patutlah kan...hilang 8kg ok......yg sendat2 pakai dulu longgar giler...
  11. Lepas buang tiub tu dr scan tgk progress cyst sebab katanya biasanya cyst tu akan turun sekali dengan nanah2 infection tu....sebab kt dalam perut tu macam ada cangkuk untuk cangkuk cyst tu...agaknyer lah kan...
  12. Sebelum ni cyst ada 2..tinggal satu...yg satu tu dari 6cm jadi 4cm.......lepas nie akan ada appointment pula utk settle kan cyst...hal infection dah selesai...selepas 12 hari kt hospital baru boleh balik.....yahoo....ikut kata dr kalau boleh dia x nak dah usik apa2 dlm perut saya ni sebab saya dah pernah operate sebelum nie....maybe nak cuba cara lain..tgklah nanti discussion dengan dr 7hb nanti....sebab saya kan nak proceed dengan IVF....so nak bincang sekali dengan dr pasal cyst yg tinggal 4cm nie....hopefully dipermudahkan selepas semua ujian yg dah saya lalui nie.....
  13. Alhamdulillah...sekarang tengah nak usaha sihat balik n semenjak saya sakit saya memang jaga makan.....makanan yang menggalakkan pertumbuhan cyst saya cuba elakkan..contohnya ayam n daging....2 bulan dah kot tak sentuh....huhuhuhu.....nak sihat punya pasal.......
Apa2 pun syukur dah sihat...bila dah sihat baru boleh pikir planning seterusnya......saya tetap akan buat IVF tahun cuma tak tahu bila masa yang sesuai....tunggu appointment dengan Dr 7hb ni...nak bincang pasa cyst nie sbb dari apa yg dia ckp hari tu dia x nak operate ...x nak kacau organ dalam ni lagi...tgk macammana perbincangan tu nanti....nanti saya story hasil perbincangan tu nanti yer.......maybe saya kena selesaikan jugak masalah cyst ni walaupun saiz cuma tinggal 4cm....sbb kalau nak buat IVF kena make sure semuanya bersih dari sebarang penyakit untuk tingkatkan peluang kejayaan IVF tu.....nak tunggu cyct ni betul2 kecut tak tahulah bila kan.......

Itu ajerlah coretan saya kali ni kawan2 yer....doakan saya sembuh sepenuhnya dan dipermudahkan untuk usaha saya untuk mendapatkan baby tahun nie....

p/s: Baru dengar berita officemate yg sebelum ni kitaorg selalu citer2 pasal lambat dapat baby..dah pregnant...ermmm..rezeki dia kan.....sedih jugak..lepas ni mesti cerita dia dah lain dah....bukan pasal sedih2 lambat dapat baby...tapi citer pasal baby dia jer lah....kena tgk lah dia usung perut hari2 kan....huhuhu....satu hari jugak saya nangis sebab sedih....x apalah.....maybe rezeki tahun 2014 untuk saya.....mudah2an..untuk kawan2 ttc juga saya doakan tau...byeee....