Pages

21 Apr 2014

Vissane: Lagi 2 bulan


16/4/2014 ada lah appointment saya yang seterusnya di PPUM. Berdebar jugak nak jumpa Dr. Maklumlah saya dah  menghabiskan ubat Vissane saya sepertimana yang dicadangkan oleh Dr (untuk 3 bulan). Sepanjang saya makan Vissane ni (mula makan 15/1/2014) cycle period saya jadi ting tong, rambut banyak gugur dan yang paling ketara saya selalu rasa berdebar2. Jantung laju jer. Bila check kt internet itu adalah antara side effect makan Vissane.

Cycle period saya jadi tak betul...dalam sebulan boleh datang sampai 2 kali. dan yang paling merisaukan saya..period saya jadi lama ...sampai 13 hari!...selalunya 4-5 hari jer...tapi saya teruskan jugak makan Vissane tu atas nasihat Dr. N now....period saya tak datang2 pulak...aduyaiii....manakah kamu wahai cik P...last period saya 9/3/2014 yang lepas (13 hari) dan sampai sekarang x  period2 lagi.....adakah sebab Vissane..ermm..entahlah....tapi yang saya rasa sekarang nie perut saya sengal2 macam hari subur..takkan lama sangat nak dpt hari subur kot...period semakin gila....aduhh....

Masa jumpa Dr hari tu (16/4/2014), Dr tekan perut saya dan ckp "ehh...x rasa apa2lah, x per saya scan dulu"...n hasilnya..jeng..jeng....Dr cakap cyst saya dah tinggal yang kecik2 jer....tak de plak dia bagi saiz cyst saya tu..maybe dia malas nak ukur kot..sbb kecik..hehehehe.....cuba ada problem sikit kat dinding rahim..saya pun x berapa nak paham apa dia cakap.....then dia cadangkan saya proceed lagi 2 bulan untuk makan Vissane. Jumpa Dr kt klinik Gynea lepas raya nanti..dalam bulan 8.

Then husband saya tanya bila kami boleh proceed dengan IVF..then Dr buat kan appointment kami  dengan klinik kesuburan pada keesokan hari (17/4/2014)...minta pendapat Dr.

Esoknya kami ke Klinik Kesuburan dan dah bincang dengan Dr. Dr cadangkan saya habiskan dulu Vissane untuk 2 bulan tu macam yang dicadangkan Dr then tunggu period saya kembali normal balik dan buat ujian2 yang sepatutnya. Lepas tu baru proceed dengan IVF. Maybe after raya kalau diizinkanNya, saya boleh proceed dengan IVF. Sekarang ni saya follow je apa nasihat Dr. Habiskan Vissane untuk 2 bulan lagi. Sambil2 tu saya jugak masih berpantang makan...kalau terlanggar pantang tu cepat2 saya minum air lemon...maklumlah..kalau time2 kursus ni tak boleh nak lari dari langgar pantang nie...makan sedap2..ehhehehe....

Saya ada tanya Dr sama ada saya boleh teruskan dengan IVF ke tidak. Dr bagitau daripada apa yang dia check dan scan...nampak x ada masalaha..cuma nanti after raya..masa jumpa dia lagi...dia nak check detail lagi....doakan yer kawan2...

Tapi so far saya rasa lega bila Dr cakap cyst saya dah kecik2....alhamdulillah....hopefully lepas makan lagi 2 bulan Vissane tu cyst tu dah hilang terus..dan alangkah baiknya terus pregnant..hehehe..berangan je lebih kan :).

Masih lagi mengamalkan apa2 makanan tambahan yang boleh membantu tahap kesuburan saya (seperti yang saya dah cerita dlm post2 yang lepas)...apa2 pun kita hanya berusaha....tuhan lebih mengetahui....

p/s: Doakan planning utk IVF selepas raya seperti yang dirancang menjadi kenyataan..Sekarang ni saya rasa perut saya sangat sengal2...macam hari subur tuh....huhuhuh....nk try proceed apa yang patutlah dengan hubby malam nie...hehehehe.....



4 comments:

sweet tooth said...

Alhamdulillah...seronok dgr cyst2 tu dah mengecik. InshaAllah, smg usaha Anna dipermudahkan...Amin...

Anna said...

tq sweet :)

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,(0148004302)

ejan said...

Semoga Anna tabah dgn dugaannyer..sy pon Ademasalah yg sama..tp sy takut nak mkn vissane tu huhu