Pages

28 Sep 2014

Cerita Motivasi


Pagi2 saya dah on FB....Tiba2 terbaca satu post yang di share dari group Endometriosis Malaysia.....But not from Malaysia..It's from Mexico and inspire me....

Jom baca cerita motivasi ni...

"I'd had five operations on my uterus, and after the last one, the doctor sat me down and told me that I would never have a child. He scheduled a surgery to have my uterus completely removed. I wanted a baby so much, so it was almost like hearing that my life was over. One week later, I started feeling strange. I started craving bread and falling asleep early, but I've always had problems with my hormone levels, so I thought it was nothing. My friends would joke that I was pregnant, but it was too hurtful for me to even joke about. Then after three months, I felt so bad that I had to spend a day in bed, and after that my friend drove me to the pharmacy and forced me to take a pregnancy test. I came home and laid the test on the counter without even looking at it. I didn't want to be let down again. Then right before I went to bed, I finally looked, and there it was. After all these years, I still have that test. One month before they were going to remove my uterus, I'd finally gotten pregnant."
(Mexico City, Mexico)

Allahuakbar.......betapa besarnya kuasaMu Ya Allah...Semoga cerita motivasi ini memberi rakan2 TTC semua termasuklah saya kekuatan....kita kena yakin....Allah Maha Berkuasa.....Segalanya mungkin terjadi......tiada yang mustahil dengan kuasa Allah......
p/s: Semoga ada keajaiban yang berlaku....:)

26 Sep 2014

No period pain : Nikmat!


Bulan ni NO PERIOD PAIN! Huhuhuhu..terasa nikmatnya.......Bulan lepas ada sakit sikit2...tapi masih ok lagi.........tak berguling2.....tapi bulan nie.....x de langsung period pain........sebab?...entahlah.... x perlu nak amik mc kt klinik...x perlu nak guling2 atas katil, tak perlu nak tutup pintu bilik opis then tidur terbaring sebab sakit...ohhh...nikmatnya.......

Cuma period bulan ni terawal seminggu....naper tah...suka2 je nak keluar kan... dan saya sedikit cuak sebab dah hari ke-7 pun period masih keluar lagi...tapi alhamdulillah....petang semalam (hari ke-7) sampai lah ke hari nie..period saya dah berhenti!..fuhh...lega....saya cukup takut period yang tak berhenti nie...takut kena anemia......badan penat memanjang.......kan saya pernah story before  this yang saya kena anemia kan......dan doktor soh amik iberet folic.....alhamdulillah...lepas hampir 2 minggu amik iberet folic rasa makin ok badan nie...kurang dah penat2 badan, jantung bergerak laju bila buat kerja berat2 dah tak ada, bila jalan jauh sikit dah mencungap......tapak tangan saya pun dah mula nampak merah berdarah...kalau tak pucat mcm mayat dah....mak saya pun cakap bibir saya nampak merah dah,......x pucat lagi macam sebelum nie...cuma saya belum check bacaan HB saya berapa...nanti ingat nak g check lah kan....

Oh ya.....makan iberet folic ni ada beberapa kesan pada saya..antaranya
  1. Najis warna hitam
  2. Air kencing warna kuning
Setakat ni cuma 2 ni jer yang bagi kesan kat saya.....sembelit, loga dan muntah2 alhamdulillah tak ada......disebabkan takut kena sembelit, saya minum air banyak2 (nak elak kencing kotor jugak...huhuhuh)....... kalau balik umah mak, kalau ada buah betik n pisang tu memang saya makan lah banyak2.....alhamdulillah..x der sembelit........

Okaylah...harap2.....no period pain ni sampai bila2 lah......saya pun masih mengamalkan madu+apple cider+air suam dan air zamzam......

p/s: Berdebar menghitung hari nak operation bulan 11 nie....huhuhuh.....semoga dipermudahkan. Aminn....Kesihatan rasa bertambah baik dari sebelum nie...:)


19 Sep 2014

Set tarikh operation


Appointment kali ni bagi nak tentukan tarikh operation yang kami dah decide sebelum ni bagi membetulkan kedudukan ovari then proceed dengan IVF.

Semasa berjumpa dengan doktor, doktor tanya dah decide betul2 ke nak buat operation ni dan kami cakap ya....dah ready..then my hubby tanya doktor apa komplikasi yang bakal berlaku dengan operation nie...Berikut adalah antara komplikasi yang berkemungkinan.....huhuhu

  1. Ovari tu berada di belakang rahim...so maybe susah sikit nak dapatkan ovari tu
  2. Mungkin akan mencederakan usus sebab sebelum ni pernah operate utk cyst...usus dulu ada lekatan2 dengan organ lain
  3. Doktor tak tahu macammana condition dalam perut saya tu...so takut nak jangkakan apa yg akan berlaku masa operation
  4. Sebelum ni pernah ada infection....so takut ada komplikasi lain
  5. Kalau boleh doktor cuma akan buat laps sahaja....tapi kalau tak boleh.complicated dengan organ yang melekat2 tu...maybe kena buat open surgery jugak...huhuhuh  
Bila dah dengar penerangan doktor tu saya jadi seriau plak........huhuhuhu.......kemungkinan komplikasi tu ada cuba berserah je lah ....moga2 dipermudahkan operation tu nanti...lepas doktor check tarikh so dapat tarikh 11/11/2014........10/11/2014 dah kena masuk wad.....2 minggu sebelum tu kena buat pra pendaftaran dulu untk buat beberapa test berdasarkan borang yang saya dah isi untuk kemasukan ke wad....apa2pun doktor cakap kami masih boleh nak cancel operation ni kalau x nak...tapi kalau cancel IVF pun tak boleh buat kan....so rasanya redah jer lah.....moga2 dipermudahkan semuanya.....dulu pun masa operation cyst (agak besar jugak) tahun 2008....doktor cakap nak buang satu ovari saya..tapi alhamdulillah..x buang pun.....okay....

Saya hanya mampu berdoa...ada 2 bulan lagi sebelum tarikh operation ...huhuhu

p/s: Ya allah!...kau permudahkanlah semua urusanku....

15 Sep 2014

Anemia, Iberet folic dan Kencing kotor


Rasanya sebelum ni saya ada mentioned pasal saya selalu sakit perut walaupun dah habis period..saya pun tak tahu kenapa.....apa yang saya buat cuma telan je ubat tahan sakit tu....lepas 2,3 jam reda lah........maybe sebab saya ni ada adeno....sebab tu sakit kot.........walaupun period dah berhenti....

Khamis lepas sakit saya rasa macam menjadi2 plak kan.....terasa sakit sangat kt bawah perut tu....biasanya lepas kencing n buang air besar mesti rasa sakit.....tapi lepas telan ubat tahan sakit ok..tapi akan berulang keesokan harinya sampailah hari Sabtu lepas....satu hari berguling2 sampai menangis2 sebab sakit....yang merunsingkan saya najis saya berwarna hitam.....dalam hati rasa macam kena ulser berdarah plak kan..dengan sakit perut dan najis hitam.....so my hubby call adik ipar (Doktor di Penang) dan bagitau simpton2 sakit saya nie..dan hubby pun bagitaulah kan apa yang sedang saya alami tu.....so dia cakap maybe ulser berdarah sebab najis dah jadi warna hitam.....

Dari pagi bangun tidur tu sakit sampailah pukul 1 tengahari...so dah tak tahan sangat ajak hubby pergi klinik sebab ubat tahan sakit tak berapa nak jalan kan.....keluar masuk toilet tak tau dah berapa kali......memang kerap sangatlah buang air kecil tu walaupun tak minum air pun sangat....

So sampai klinik doktor tanyalah kenapa kan dengan mata bengkak2 nangis tahan sakit.....lepas bagitau najis warna hitam tu...tiba2 doktor tengok rekod lepas dalam kad....dia pun cakap
   
"last week I ada bagi u makan ubat tambah darah, so kalau makan ubat tu memang najis akan warna hitam"

Then dia tanya sakit kt bahagian mana....so saya bagitaulah sakit kt bawah perut dekat dengan ari2....lepas tu doktor cakap yang saya kena kencing kotor sebab saya pun memang kerap kencing....huhuhuh...lega rasanya....tapi tak tau plak saya kena kencing kotor selama nie..sakit dia memang tuhan jer yang tahu.....sebab dah tak tahan sangat so saya mintak injection utk ubat tahan sakit.....n now dah sihat dahhhhh...tak sakit lagi...moral of the story...jangan tahan2 kencing (saya selalu buat benda ni sebab kdg2 malas nak gi toilet....hehehehehe)..dan minumlah air masak banyak2....

Oh ya.....saya amik ubat tambah darah tu sebab saya ada anemia......kan 2,3 bulan lepas saya ada heavy period....so effect dia saya kena anemia.....rupa2nya amik ubat tambah sarah ni najis jadi hitam...barulah saya tau...huhuhuhu.....selain ubat tambah darah yang doktor bagi tu saya pun ambik iberet folic atas cadangan doktor jugak....saya beli kt farmasi dengan harga RM26. Mula2 makan kepala jadi pening sikit n rasa nak muntah....makan iberet ni kena banyak minum air masak.... iberet folic ni kombinasi iron, vitamin C dan B complex (termasuk asid folic).

Adik saya cakap (dia bakal doktor..hehehee).....iberet folic ni sustained-release system iaitu dilepaskan perlahan2 dalam badan kita....macam  tu lah dia cakap......nak terangkan pun tak berapa nak reti saya nie.....:)...

(Sumber gambar : Google)
Sekarang ni memang kena sentiasa jaga supaya tak tahan kencing dan minum air banyak2....memang asik ke toilet ajer lah kan.....najis memang warna hitam kesan makan ubat nie.....saya sedang berusaha untuk menaikkan HB saya sebab bahaya jugak bila kena anemia nie..lagipun saya dah decide nak operate betulkan kedudukan ovari tu kan......harap2 HB saya naik lepas makan iberet folic nie......

p/s : Sakit perut sebab kencing kotor sangat sakit!......

9 Sep 2014

Dugaan lagi : Kedudukan ovari di belakang rahim!


Seperti yang dijanjikan....first period saya kena call PPUM bagi proceed prosedur IVF....period 4/9/2014 so kena datang PPUM 5/9/2014....semua meeting yang dah dirancang terpaksa saya pas pada staff saya untuk handle..macamana kan........

Sampai PPUM pkl 9.30 terus amik appointment....dalam pukul 11.30 dapat masuk bilik doktor....sekali lagi kena buat TVS.....ingatkan time period tak yah buat TVS...heheheh..siap cakap dengan nurse tu "saya period takpe ker?"...nurse pun jwb...."mmg time period kita buat TVS masa period day 2"....hehehehhe....

Lama jugak nurse check..dalam hati saya dah terdetik dah...apalah masalah kali ni kan.....then nurse panggil doktor soh tgk sekali........lama jugak scan...rasa tak selesa....huhuhuhu....

Then doktor panggil masuk bilik sekali dengan hubby...doktor cakap.....untuk buat IVF memang TAK ADA PROBLEM....tapi masalah sekarang ialah kedudukan ovari saya yang dah lari dari kedudukan asal...aduhh...ohhh...ovari..kenapa kamu lari2 yer....duk setempat tak boleh?.....Doktor cakap maybe kesan dari operation saya yang saya buat pada tahun 2008 untuk buang cyst.... so kalau proceed dengan IVF takut masa nak amik telur masa OPU tu ada masalah.....sebab terpaksa lalu rahim..dan takut ada side effect...adoii...complicated plak rasanya..nak buat IVF boleh tapi takut dah bagi makan ubat semua...telur tak boleh nak ambik plak kan..kan dah rugi....so doktor bagi 2 options...

1. Doktor bagi surat rujukan pada Prof Zainul (HUKM) untuk minta advice...sebab HUKM dah lama dalam buat prosedur IVF nie....
2.  Operation untuk betulkan kedudukan ovari tu then baru proceed dengan IVF

Lepas balik discuss dengan hubby, bincang dengan family dan search dlm internet...kami decide utk operate......umur pun dah berapa kan...nak tunggu apa lagi....redah jer utk kebaikan bersama..chewaahhhh.....heheehehe...

So 18/9/2014 ni ada appointment dengan Doktor untuk bincang pasal operation nie....harap2 dipermudahkan dari operation hinggalah ke IVF.....Maybe ada hikmahnya IVF ni ditangguhkan....fikir positif.......jangan tergesa2..ikut je arahan doktor...selebihnya berserah padaNya..Dia lebih tau mana yang terbaik untuk kita kan...


p/s: Doakan urusan saya dipermudahkan nanti yer kwn2....:)