Pages

9 Sep 2014

Dugaan lagi : Kedudukan ovari di belakang rahim!


Seperti yang dijanjikan....first period saya kena call PPUM bagi proceed prosedur IVF....period 4/9/2014 so kena datang PPUM 5/9/2014....semua meeting yang dah dirancang terpaksa saya pas pada staff saya untuk handle..macamana kan........

Sampai PPUM pkl 9.30 terus amik appointment....dalam pukul 11.30 dapat masuk bilik doktor....sekali lagi kena buat TVS.....ingatkan time period tak yah buat TVS...heheheh..siap cakap dengan nurse tu "saya period takpe ker?"...nurse pun jwb...."mmg time period kita buat TVS masa period day 2"....hehehehhe....

Lama jugak nurse check..dalam hati saya dah terdetik dah...apalah masalah kali ni kan.....then nurse panggil doktor soh tgk sekali........lama jugak scan...rasa tak selesa....huhuhuhu....

Then doktor panggil masuk bilik sekali dengan hubby...doktor cakap.....untuk buat IVF memang TAK ADA PROBLEM....tapi masalah sekarang ialah kedudukan ovari saya yang dah lari dari kedudukan asal...aduhh...ohhh...ovari..kenapa kamu lari2 yer....duk setempat tak boleh?.....Doktor cakap maybe kesan dari operation saya yang saya buat pada tahun 2008 untuk buang cyst.... so kalau proceed dengan IVF takut masa nak amik telur masa OPU tu ada masalah.....sebab terpaksa lalu rahim..dan takut ada side effect...adoii...complicated plak rasanya..nak buat IVF boleh tapi takut dah bagi makan ubat semua...telur tak boleh nak ambik plak kan..kan dah rugi....so doktor bagi 2 options...

1. Doktor bagi surat rujukan pada Prof Zainul (HUKM) untuk minta advice...sebab HUKM dah lama dalam buat prosedur IVF nie....
2.  Operation untuk betulkan kedudukan ovari tu then baru proceed dengan IVF

Lepas balik discuss dengan hubby, bincang dengan family dan search dlm internet...kami decide utk operate......umur pun dah berapa kan...nak tunggu apa lagi....redah jer utk kebaikan bersama..chewaahhhh.....heheehehe...

So 18/9/2014 ni ada appointment dengan Doktor untuk bincang pasal operation nie....harap2 dipermudahkan dari operation hinggalah ke IVF.....Maybe ada hikmahnya IVF ni ditangguhkan....fikir positif.......jangan tergesa2..ikut je arahan doktor...selebihnya berserah padaNya..Dia lebih tau mana yang terbaik untuk kita kan...


p/s: Doakan urusan saya dipermudahkan nanti yer kwn2....:)

8 comments:

sweet tooth said...

Anna, i pon masa memula nak buat IVF dulu ingatkan boleh terus buat. Rupanya kena laps sekali lagi and buang endo dulu. tergendala rancangan nk IVF seama 4 bulan lebih...mcm u kata, InshaAllah ada hikmah...

Sizuka said...

Allah nak berikan yg terbaik buat anna tu.. Semoga dipermudahkan segalanya...

nuriz iman said...

Semoga dipermudahkan urusan ya anna..Amin,,

Nurul Asma' said...

moga dipermudahkan urusan anna...

Pamela Rn said...

sabar jer lah.. semoga dipermudahkan...amin

Yati Rais said...

Semoga Allah kurniakan sis rezeki anak kali ni. Sedihnye baca post sis. :( call me if u wanna try any other way to conceive 0193440403.

Anna said...

Terima kasih semua.....sy akan sentiasa berfikiran positif...dpt luahkan kt blog pun dah rasa lega..

Farah Syahnaz said...

Semoga Allah limpahkan rezeki anak pada kamu. Please wasap I 012-2557096. I nak bagi zikir untuk amalan dapat zuriat. InsyaALLAH terbukti berkesan.