Pages

4 Aug 2014

Cerita raya 2014 dan next appointment @PPUM


First of all saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua TTCians semua....Ya...betul...hari raya bagi  yg TTC macam kita ni ibarat perkara yang memang kita nak elakkan....sebab banyak sangat soalan2 cepu emas yang datang bertalu2 kat kita....sama ada mereka tu betul2 simpati atau cuma menyindir bila bertanya soalan....

Apa2 pun raya tetap raya kan....walaupun ada gak elak2 nak g umah sedara-mara tu..nasib baik mak n ayah tak kisah sangat...diaorang paham...dah citer pasal raya ni kan....saya nak share satu cerita masa raya kedua yang lepas......saya dan family mertua pergi berhari raya kt rumah salah satu kenalan mertua....macam biasalah kan...bila dah datang satu kapal ni kan...dengan budak2nyer lagi kan......tiba2 tuan rumah  (yg pompuan) tanya depan2 org ramai kt umah tuh..."x ada isi apa2 lagi ker" sambil tunjuk perut dia dan buat muka yg sangat2 annoying pada saya.....kalau setakat tanya tu x apa lagi..ni dengan memek muka tu yg tak tahan tuh.....muka plak seolah2 menyindir....ya allah...tuhan jer yang tau.....hilang mood nak raya lepas tuh..nasib baik rumah last kan.....kalau tak sepanjang hari mood x baik......nasib baik orang tua...kalau tak..ermmm....saya cuma mampu senyum jer lah......dek kerana hilang mood, setitik air pun saya tak minum...apa lagi nak makan kan....hehehehehe......naik jer dlm keta..apa lagi berjurai lah air mata yang saya tahan2 kt umah tu tadi....nasib baik gelap sebab malam..so hubby pun x nampak sangat air mata yg berjurai2 tue......tiba2 hari tu saya sedih dan hiba sangatlah.....x boleh ker time raya nie x tanya soalan2 'bijak pandai' tu.....cuba lah fahami perasaan orang2 macam kita nie kan..........

Okaylah..stop dulu lah citer raya tu kan....harap2 thn depan beraya bertiga berempat ker kan..ehhehe...berangan jer kan......

********************************************************************************

Lagi 2 hari (6/8/2014) saya akan ke PPUM lagi sekali untuk appointment...huhuhuh......berdebar pun ada jugak...sebabnya lepas habis jer makan Vissane hari tu period saya memang gila....bulan 4 tu saya mmg tak period langsung...sebulan x period....bulan 5 saya start period balik.....then...terus jadi  tingtong....sebulan tu period sampai 2 kali.......bulan 6 dan 7 pun macam tu...stop seminggu then period balik..sampaikan saya tak boleh nak kira dah cycle period saya....ada satu masa tu x period tapi asal lepas zuhur jer perut saya sakit sampaikan kena standby ubat tahan sakit.......kalau tak mc plak kan memanjang.....then keluar plak darah period yang ketul2 yang besar sampaikan saya kena ganti pad every 5 minutes!!!.....letih...penat.......dan saya disahkan kena anemia (kurang darah).....

Tahap anemia saya memang teruk sebab baru jalan sikit dah penat.....nak pitam pun ada...kalau g hospital confirm kena masuk darah...hehehe....doktor bagi saya pil untuk stopkan darah period dan tambah darah...memang darah period saya berhenti tapi cuma sepanjang saya makan ubat jer..bila ubat habis..period saya datang balik dengan jayanya pakej dengan darah ketul2 yang besar tu...saya dah cuak dah....period tu datang tak tentu masa...agak2 nak keluar dia keluar....dan darah tu keluar sampailah minggu pertama puasa.....lepas seminggu puasa tu saya redah jer puasa sebab kalau darah tu dah lebih 14 hari kira darah penyakit kan....so mmg kena solat dan puasa.......alhamdulillah...niat saya dipermudahkan......period tu berhenti sampailah sekarang (raya ke 8). Cuma 3 hari sebelum raya saya sakit perut macam period berguling2 padahal x period pun.....mengada2 kan perut nie...huhuu.......now..okay jer......tak tahu lah bila nak period lagi..sebab saya dah tak boleh nak kira cycle period saya nie ha....

Harap2 appointment ni ada berita gembira untuk saya untuk proceed dengan IVF......ya allah...kau permudahkan lah semuanya...apa2 pun keputusannya nanti saya redha kalau cyst saya masih ada lagi.....:(.... Kawan-kawan doakan saya yer :)... Sesungguhnya Allah adalah adalah sebaik2 perancang untuk kita semua....Dia lebih tahu mana yang terbaik untuk kita....Bersangka baik...





6 comments:

Nik Fairus said...

salam,

sy ttcian juga.boleh dptkan email anna ade nak tanye sesuatu

nik
nikfairus82@gmail.com

Anna said...

Nik,

Dah emel pada nik . :)

sweet tooth said...

Selamat Hari Raya Anna... Smg Allah permudahkan usaha Anna. Takut pulak dengar period x berenti ni... side effect ubat tu ke anna?

Anna said...

selamat hari raya sweet..yer....side effect ubat tu......huhuhuhu.....

nuriz iman said...

Selamat hari raya Anna..semoga dipermudahkan appointment nanti,keep update ye

Pamela Rn said...

Selamat hari raya. Semoga dipermudahkan & good luck!