Pages

28 Nov 2014

Kita hanya merancang...


Dalam post saya yang sebelum ni saya ada mentioned yang saya akan jalani satu pembedahan untuk betulkan kedudukan ovari saya.....seperti yang dijadualkan saya warded pada 10/11/2014 dan dijangka utk operation pada 11/11/2014......Lepas selesai semua proses kemasukan ke wad, tukar baju semua then rehat2 jap.....lepas tu hubby pun balik umah.....tak lama lepas tu doktor panggil ke bilik scan untuk scan dulu sebelum operate...masa tu saya tgh bleeding yg tak berhenti.....start period 23/102014....pastu stop 2,3 hari pastu datang balik....tapi sikit2...x banyak......masa kt hospital tu maknanya dah berbelas2 hari saya period tak berhenti....risau jugak kan....sakit perut pun on off...ubat tahan sakit memang peneman setia....

So  doktor pun scan (TVS).......lepas scan doktor terangkan hasil scan tu......doktor cakap...sebelum ni saya dah pernah operate besar..so mmg dah ada lekatan dalam tu....pastu mmg agak complicated untuk buat operation.... kalau tak boleh tebuk kemungkinan besar kena open....70% adalah untuk tebuk...30% untuk open...bila dengar perkataan open tu saya dah seriau...padahal sebelum ni mmg doktor dah bagitau risiko tu...tapi nak teruskan jugak dengan operation....kali ni saya betul2 dalam dilema......doktor pun takut terkena usus dan menyebabkan usus bocor...

Balik ke wad balik..saya terus menangis..pikir nasib saya dan dilema perlu ke nak buat operation tu yg memang ada risiko...saya watsapp hubby saya.......then dia cakap petang dia dtg nak bincnag dengan doktor....then tgh melayan2 perasaan tu doktor yg rawat saya utk kesuburan dan bagi option untuk operation sebelum ni datang jumpa saya....dia minta saya fikir dan bagi jawapan samada nak teruskan ke tidak..saya cakap saya nak bincang dengan hubby dulu.......

Bila hubby datang, hubby bagitau staff nurse yg dia nak jumpa doktor tu.....then doktor terangkan satu persatu.......apa2 pun keputusan di tangan kami...kalau x nak x apa..kalau nak diaorg akan buat yang terbaik.......

Lepas lama bincang..doktor bagi satu cadangan.....kalau tak nak teruskan operation saya boleh teruskan dengan IVF....bagi ubat macam biasa....then maybe bila telur tu dah banyak ovari tu akan turun ke bawah bila berat.....kalau ada rezeki boleh ambil telur tu.....

Puas saya pikir.....last sekali saya decide utk tidak teruskan operation...saya setuju dengan option yang doktor bagi tu.....pada saya....itu semua kerja tuhan jadi atau tidak.....secanggih mana pun teknologi, secantik mana pun gred telur yang diambil, complicated mana pun....kalau tuhan nak bagi dia bagi...kalau tuhan kata belum masanya kena redha......(dari apa yang saya baca dari blog2 TTC dan Dr Adilah)....kesudahannya kena percaya pada kuasa tuhan....saya nampak doktor lega dengan keputusan saya...saya pun x tau kenapa......apa pun saya kena percaya dengan keputusan saya sendiri...

So hubby tanya bila boleh proceed dengan IVF.... doktor bagitau bila2 bila dah datang period pertama...tapi disebabkan saya masih bleeding so doktor minta saya makan ubat Duphaston untuk regular kan balik cycle period saya.....makan untuk 2 bulan dulu....

Sepatutnya saya dah boleh balik keesokan harinya...tapi tiba2 saya demam lah pulak tak kebah2..sampai 40 suhu saya......jadinya bertapa lah saya kt hospital tu 3 hari 2 malam.......sebab apa saya pun tak tahu dan doktor still kena buat test..amik darah, air kencing, xray nak tau sebab apa....huhu....

Alhamdulillah...12/11/2014 tu dah boleh balik umah.....oh ya..2 hari sebelum saya masuk hospital saya ada pergi minum air pecah kaca di Semenyih......actually air ni lebih kepada org yang ada masalah buah pinggang, kencing tak lawas, batu karang, diabetis dan kanser...saya minum jer utk kesihatan....sbb saya ni selalu sangat kena kencing kotor......tu yg asik sakit perut tu..asal sakit je telan pain killer....sempat minum 2 kali sebelum warded.....then bila masuk hospital seminngu tak minum....tapi sakit perut saya dah x da.....lepas seminggu keluar hospital tu sakit perut saya datang balik..berguling2....dari balik opis pkl 5 ptg tu sampai 12tgh malam x baik2.....makan pun tak..tak lalu......2 kali telan pain killer......esoknyer saya pergi balik minum air pecah kaca tu.....dari hari tu sampailah hari nie sakit perut saya dah hilang (harap2 berpanjangan)...dan yang paling best period saya yang berpanjangan tu dah stop.....selera makan pulak menjadi2......cuma bila minum air ni memang selalu nk kencing....setiap 1 jam sekali....sekali minum sampai 1 jag kecik tu....dok kt kedai tu minum.....kedai ni memang just jual air pecah kaca jer...mmg ramai org...dari 3ptg -12malam dia bukak.....setakat nie dah dekat 3 minggu jugak saya minum air nie.....alhamdulillah....kalau period saya normal balik rasanya saya x ambil lah ubat Duphaston ni.....tgk sampai hujung bulan nie macmmana dulu....kalau period saya masih x normal terpaksa lah saya amik Duphaston...

So perancangan terdekat saya skrg ni awal thn depan nak proceed dengan IVF.....sama ada bulan 1 or 2........insya allah......bila saya rasa down ajer....saya akan baca cerita2 motivasi TTC....kalau ada orang yang nasib lagi teruk dari saya pun berjaya pregnant...kenapa tidak saya........saya masih mengamalkan makanan sunnah....cuma bab berpantang tu kdg2 terbabas jugaklah kan.....

Persediaan lain sebelum IVF adalah 
  1. Sentiasa bgn solat malam kalau saya mampu (kdg2 tu niat je lebih saya nie.....huhuhu)....
  2. Solat Dhuha
  3. Amalkan surah Al waqiah (moga murah rezeki, anak pun rezeki kan)
  4. Amalkan zikir-zikir  murah rezeki (ada banyak zikir2 mudah untuk kita amalkan)
  5. Amalkan baca surah Al-Insyirah (alam nasrah) supaya dipermudahkan segala kesulitan...semoga perjalanan IVF saya dipermudahkan walaupun ada rintangan
  6. Amalkan makanan sunnah (kurma, madu)
  7. Makan Apricot Kernel Powder 
  8. Minum air zamzam
  9. Apple cider (campur dengan air dan madu)
  10. Minum air pecah kaca
 p/s : Teringat Semanis Kurma semalam bincang tentang "Ujian Rezeki"....kita kena selalu bersangka baik pada Allah...mungkin Allah tak bagi apa yang kita nak...tapi Allah bagi apa yang kita perlu..Allahuakbar......mungkin selama ni Allah tahan apa yang kita nak...dalam kes kita nie anak lah kan....mungkin pada masa itu kita belum bersedia....Allah itu adalah sebaik2 perancang......dia tau apa yang terbaik untuk kita....Lagi satu kena redha....saya masih belajar untuk redha dengan ketentuan Allah.....lambat bukan bermakna Allah tak sayang kita...ujian tu tanda dia sayang supaya kita merintih ,berdoa pada dia minta apa yang kita nak....Doakan perjalanan IVF saya berjaya walaupun ada rintangan...saya percaya tuhan tu maha kaya....tak ada yang mustahil...doa..doa...dan terus berdoa....insya allah.....

11 comments:

Kak Baby said...

Salam Anna, akak doakan perjalanan awk berdua selepas ini dipermudahkan dan dikurniakan baby comel2. Ye kita kena tanamkan dalam- dalam perasaan redha tu kan. Dan teruskan baca lagi inspirational story TTC ni.. Percaya bhw kita insan istimewa, insan terpilih utk mendepani dugaan yg berat ini. "La Tahzan, Robbuna ma'ana" - http://jommembebelsikit.blogspot.com/

mummy to be said...

semoga dipermudahkan perjalanan ivf nanti...setuju sgt secanggih mana pun teknologi manusia.sekuat mana usaha kita..kena berbalik juga kpd Pencipta..insyAllah..

Anna said...

Kak baby n mummy to be,

Tq...mmg kita insan terpilih dan insya allah apa yg kita nak akan tercapai..lambat atau cepat je kan...

anyway..thanks visit my blog :)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

sweet tooth said...

Anna, smg Allah permudahkan utk kita semua...amin....

ieda jeff said...

Ikutlah apa yg di suggestkan oleh doktor sebab mungkin dia tahu apa yg terbaik untuk kita. Selain tu boleh cuba lakukan solat istikharah minta petunjuk dari Allah tentang usaha yg dilakukan ni. Apapun all da best. Moga kejayaan mengiringi usaha anda. Insyaallah....

Rina said...

Salam. Saya pun ada minum air daun pecan kaca ni. Ayah saya tahu kat mana pokoknya, jadi saya rebus sendiri and minum.
Insyaallah dear. Kun fayakun, dgn izin Allah. Dia sebaik2 perancang. Keep positif always.

nuriz iman said...

Semoga apa sahaja yang anna usahakan diberkati Allah.,selepas kedusahan ada kemudahan.,inshaAllah..

Anna said...

Terima kasih kwn2 semua atas doa..x sabar pulak rasanya nk proceed ivf :)

Pamela Rn said...

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kagum dengan ketabahan Anna. Semoga perjalanan IVF Anna kali ni dipermudahkan... Amin.

Art said...

Semoga dipermudahkan. Sama-sama kita berdoa. Saya baru start berblog..jemput2 la yer