Pages

1 Feb 2013

Asal kenduri je nak bagi alasan...huhuhu...

Kenduri..kenduri..kenduri...huhuhu...MALAS nak pergi....last 2 weeks mak telefon..bagitau ada makcik nak buat kenduri CUKUR JAMBUL cucu dia hujung minggu ni..ermm.......berligar2 dalam kepala ni apa nak bagi alasan x nak pergi ...kenduri cucu jambul tu....sah2 kena tanya soalan panas lagi...."ko ni x ada apa2 lagi ker?..si polan si polan tu baru kawin pon dah beranak dah dia."...."aii...slim je lagi perut tu...."........" x do laie ko ni...lamo dah kawin kan?"..aisehhh..makcik2 sekalian..x ada soalan lain ke nak tanya....dah sah2 jawapan tu ada depan mata..x yah la tanya soalan bodoh tu...

Rasanya mak pun dah tau alasan saya x nak pergi kenduri tu..n mak ckp x apalah kalau x nak pergi..ayah pun ckp mcm tuh.......fuuhh....lega hati ni....terlepas satu azab nak berhadapan dengan org2 yg tak reti nak jaga hati org ni...lebih2 lagi baru2 ni saya diberitahu oleh salah seorang cousin saya yg makcik2 saya ni asik mengumpat hal saya yg tak beranak2 ni...WTF........agak2nya diaorg ni x ada kerja lain kot nak diumpatkan.......lebih baik jaga hal anak2 sendiri yg masih belum tahu nasib untung tu lagi...

Hina sangat ke org yg x ada anak ni....rasanya tak kot..rezeki tu datangnya dari Allah..bila dia nak bagi dia bagi...kalau belum masanya kita tunggu jer......nak menjawab soalan2 tu dengan perasaan marah, tak boleh plak....yg bertanya tu org tua bangka..masing2 ada ilmu agama.....masing2 dah pergi umrah haji bagai...x kan tak tau kot sumer tu kerja tuhan...bila saya mengadu dengan hubby, dia tak amik pusing..katanya itu kerja tuhan....pikir masalah sendiri baru pikir masalah org......

Teringat saya dengan kata2 teman (saya pun x ingat di mana)...kalau org tanya dah ada anak belum....ini jawpn dia
   
Makcik/pakcik ni percaya tuhan kan?...Kalau percaya mesti percaya rezeki tu dtgnya dari tuhan..

Hhehhehehe....bagus juga digunakan jawapan ni kalau dah tak tahan sangat dengan soalan yang bertubi2 tuh.....

Pernah satu ketika tu dok tgk tv kt umah MIL, tiba2 keluar citer pasal lisa surihani....boleh pulak ada yg keluar topik lepas tuh...." ehh..lisa ni tak mengandung2 lagi..dah dekat setahun dah kawin"......adoyaiiiii.......bila dah sentuh bab tu confirm kena tempias kan...rasa nak terbang jer carik tempat lain dudukk......tu lah kan..kdg2 org 2 kita ni x peka dengan perasaan org lain.....bukannya dia mintak pun lambat pregnant...tuhan tak izinkan lagi....x paham2 la diaorg nih.....SABAR...SABAR ajelah...

p/s : kesimpulannya...saya tak pergi kenduri tu..hehehe.......daripada saya tension dengan soalan2 bodoh tu baik dok umah tgk TV....

6 comments:

Hanie Nahar said...

Bulan 3 ni saya banyak plak kenduri Anna. Nak mengelak macamana pun mesti soalan ni akan keluar. Saya baru je terkena dengan soalan psl anak ni minggu lepas, masa kenduri juga. Agaknya masa kenduri memang wajib tanya soalan pasal dah ada anak, berapa org anak agaknya? Walaupun saya dah ada anak sorang tapi mulut manusia tetap takleh diam. Suruh pula saya tambah anak lagi. Diaorg ke yg nak bg anak2 saya makan & jaga anak saya kalau saya beranak byk2? Sakit hati!

Anna said...

hehehehe...itulah hanie...tension kan...tapi at least hanie dah ada anak sorang.....tahan jugaklah kan......macam tak ada soalan lain kan diaorg nih....x kawin tanya bila nak kawin, dah kawin tanya bila nak beranak, dah ada anak sorang tanya plak bila nak tambah, anak dah besar2 tanya plak bila nak menantu , nak bercucu........soalan akan sentiasa ada selagi kita hidup kan....huhuhuhu

Bilalah diaorg ni nak stop bertanya soalan2 ni kan.....sabar jer lah kan...

mama munif said...

dh lumrah sesetengah manusia mmg mcm tu anna,ada je yg tak puas dihti dorng...takpelah...kita takda plihan lain pun kecuali sabar...nak explain bnyak2 pun bukan dorang nak fham..biarlah...semua kesedihan yg kita rasa takda yg sia2 disisi Allah,,semua pasti ada hikmah dan rahmatnya....anggaplah sja semua tu kafarah dosa kita....dan semoga doa kita semua akan dikabulkan di 2013 ni amin3x..

anna said...

yelah mama....sabar jer la yg kita mampu buat.......semoga kesabaran kita ni berbalas dgn nikmat yg lagi hebat kan....

JayFarhana said...

ive been there. but then, bile u dah conceive, u akan rase nyesal sbb slalu avoid kenduri time TTC.
dah bace my entry yg ni http://findingtwolines.blogspot.com/2013/02/why-not-to-avoid-people-while-ttc.html
hehehe, harap u bace n fikir2kan.
this is my personal experience. and its not good to avoid kenduri.
we can be strong dear. tuhan tak bagi dugaan TTC utk avoid kenduri.
its hard, i know. but we must fight.
lama2 org takkan tanya lagi soalan tu.
ada byk cara utk avoid SOALAN itu, daripada avoid kenduri, just GO to all those kenduri, but to AVOID soalan 'bodoh' tu there's a way :)
ps: setan bertepuk tangan bile kite avoid kenduri. sebab kite elak nak berbaik2 sesama saudara islam. so jgn bagi setan menang.
i know ape sebab kite nak avoid ialah sbb kita taknak sakit hati sesama saudara-mara. ok lah skali skala tu takpe lah kalau nak avoid, tapi takkan la kalau dah 6 7 tahun berTTC pun masih nak avoid kenduri. lama2 org benci kat kite n time kite dah conceive nanti, time kite sgt2 perlukan doa orang, orang taknak doakan sbb kite sombong sgt masa TTC. (i know, none of us berniat utk jadi sombong, tapi itulah tanggapan mereka)
masa TTC ni setan mmg sgt suka lah hasut kita utk avoid berjumpa org.
think positive, smile when people ask, doa dalam solat supaya mereka2 ini sedar yg issue ni sensitive. insyallah lama2 diorg akan faham. :)

Anna said...

JayFarhana,
Saya dah baca entri tu kt ur blog....ada betulnyer jugak apa yg awak cakap tuh..sampai bila kan kita ni nak elak semua2 tuh....cuba mula2 tu je yg kita rasa susah sikit kan..lama2 jadi lali...anywayy....thanks dengan entri yg sangat best :)