Pages

24 Feb 2013

Appointment pertama dengan Prof Zainul

21/2/13 yang lepas adalah appointment pertama saya dengan Prof Zainul di UKMSC (UKM Specialist Centre - private wing) selepas saya dirujuk dari Hospital Serdang...

Appointment saya pukul 4 petang tapi dapat masuk jumpa Prof pukul 8 sebab Prof masuk office pun dah pukul 6.30ptg sebab ada operation yg kena diselesaikan dulu...setakat menunggu lama ni saya x kisah sangat sebab dah biasa pun...huhuhu.....cuma kesian dekat en hubby....apa2 pun luv u lah sayangggg....

Then bila dah masuk bilik Prof tu saya pun tunjukkanlah surat rujukan dari Hospital Serdang..dan seperti yg dijangka saya dah tau jawapan Prof...

" Ada cyst ni...biasanya kalau nak proceed dengan IVF ni kita kena clearkan dulu apa yg patut sebab tak guna jugak buat IVF  kalau ada cyst ni"...

" Okaylah, saya nak scan ikut bawah dulu...nak tgk saiz cyst tu"

What...!!nak scan ikut bawah (dalam hati jer lah kan...cool jer...heheheh).....kangkang lagi lah..ni first time dengan dr lelaki..huhuhu...ikutkan ajerlah kan.....

" Ada cyst lagi ni..mcm2 saiz...fibroid pun ada sikit."

Errmm,...memanglah ada cyst lagi..cuma dulu besar..sekarang dah kecik sikit..heheheh..kalau nak cepat pregnant kena lah buang..kalau nak tunggu dia kecik pon boleh..tapi lambat sikitlah...saya mmg dah jangka dah jawapan Prof tu tadi......

Prof bagitau kami dia akan buang semua2 cyst, bwk ovari saya ke bawah sikit supaya senang nak ambik telur masa prosidur IVF nanti......okaylah....kalau itu yang terbaik....maknanya nak tak nak saya kena juga buang cyst yg tinggal ni kalau nak cepat buat prosidur IVF ni..........then sebelum balik, Prof bagi admission letter kalau dah bersedia nak buat laparoscopy tuh......kalau nak buat under Prof Zainul (kt UKMSC) pun boleh..nak buat under HUKM pun boleh...tapi Prof cakap bukan dia yg akan buat prosidur tu kalau buat under HUKM..camtu lah yg saya dengar..kot salah dengar plak kan..maklumlah...kt dalam kepala dah mula melayang pikir macam2 walaupun dah tau dah kesudahannya...

So kalau nak proceed buat laparoscopy tu kosnya dalam lingkungan 6K....then lepas tu boleh terus buat IVF dengan Prof...mmg itu jugaklah plan saya...cuba belum decide lagi macammana.....nak buat kt hospital biasa atau terus dengan Prof....poning kepalo pikir...huhuhuhu...

Lepas byr kt kaunter tu, macam biasa....muka saya dah lain macam...sebabnya....tiba2 plak sedih kan...sedih sebb kena lalu macam2...ermmm......dalam kereta apa lagi..berjurai2 lah air mata walaupun b4 dtg jumpa Prof tu mmg saya dah tau jawapan Prof tu..tapi nak nangis jugakkk....

En Hubby macam biasa...

" Dah la tu....kita kumpul duit sikit2 yer...kan Prof dah cakap..ada jalan penyelesaiannnya...kita cuba slow2 yekk"..

Okaylah sayang..i follow jer...mana yg baik....kalau jadi saya buat laparoscopy tu, menandakan tahun ni mmg tahun treatment lah ..lepas laparoscopy nak proceed IVF plak...umur pun dah berapa kan..dah tua dah saya ni....kena cepat2 sikit...takperlah..duit tu bleh dicari kan..mesti ada jalan keluar untuk segala kekusutan ni...Allah tu mesti tolong kita kalau kita berusaha..betul tak?...huhuhu....

Insya Allah...kalau diizinkan tuhan, saya nak proceed buat laparoscopy tu bulan depan (Mac 2013)....then kalau dah cukup duit nak buat IVF plak...mudah2-mudahan saya dapat buat IVF ni tahun ni jugak, kalau boleh sebelum puasa...ehhehehe....tah sempat ke idak kann..ehhehehe....insya allah...kena gigih kumpul sebanyak yg mungkin......abaikan kehendak diri buat masa sekarang ni...no more shopping.....yes...PASTI BOLEHHH!!!!....

Doakan saya yer kawan22....sayang semuaaaaaaaa.....:)


4 comments:

sweet tooth said...

Rasanya insuran kesihatan ada cover cyst operation. If u ada ambil mana2 health insurance, try ask your agent. I doakn semuanya dipermudahkn Allah.... :-)

Anna said...

thanks sweet :)

Hanie Nahar said...

Lapo tu kalau nak buat, boleh minta tolong doktor spaya jgn buat laporan ianya berkaitan masalah wanita. Doktor akan tahu laporan apa nak buat supaya insurans boleh cover. Tapi insurans pun tak cover 100%, cuma 90% je. Moga Anna berjaya menempuhi semua ni ye

Anna said...

thanks hanie...doakan yer mudah-mudahan dipermudahkan....