Pages

26 Feb 2015

Perjalanan IVF bermula


Semalam (25/2/2015) saya ke PPUM sebab D2 period......appointment pukul 9.30pagi..tapi alhamdulillah 9 pagi dah sampai...jalan macam biasa jem sikit...tapi masih ok..maybe ramai yag x balik raya cina lagi kot...huhuhu...macam biasa naik ke Klinik Reproduktif PPUM then pergi bayar pendaftaran kt tingkat 2..free..sebab guna GL..kalau tak...habis jugak lebih RM50 untuk pendaftaran dan buat scan/TVS/konsultansi......selamat duit...huhuhu.....

Then naik balik Klinik Reproduktif dan nurse soh g toilet dulu sebab doktor nak scan....tau dah...nak buat TVS..benda yang saya paling tak suka..huhuhu......baru nak masuk toilet...nama dah dipanggil...mak aii..cepatnyer.. selalunya kalau 2,3 jam baru jumpa doktor....alhamdulillah... dipermudahkan......pastu terus masuk bilik scan.....bukan Doktor Nugu tapi rasanya doktor biasa.....scan....x nampak kilang telur...ermm....hari tu nampak jugak yg sebelah kanan.......adoiii....dah down kejap.........selesai TVS....doktor panggil lagi..nak scan lagi sekali.....Dr Nugu plak nak tgk....lagi sekali.....huhuhu.....Dr Nugu scan pun katanya x nampak kilang telur..maybe kecik sangat atau tinggi kedudukannya yg saya dah sedia maklum sebelum nie....nak operate betulkan saya ambil risiko besar.....saya dah down.....tapi Dr Nugu bagitau bila bagi ubat untuk stimulate telur mudah-mudahan telurb tu berat dan turun ke bawah n senang nk pickup....mudah-mudahan....sy cuma pikir positif jer...kalau tuhan nk bagi...apa pun rintangan dan dugaan dapat juga.....jgn mudah mengalah....dan doktor hanya bagi 30% sahaja untuk sukses...takper...masih ada harapan.....yakin pada Allah....

Doktor soh beli ubat kt farmasi then jumpa kt klinik balik sebab nak ajar cara cucuk.......asalnya saya nak pergi klinik jer cucuk.....tapi bila dah demo untuk cucuk....takper lah saya cuba cucuk sendiri....

Doktor soh beli ubat

Puregon 300iu x 5 (makan untuk 5 hari) RM350 x 5 = RM1750
Orgalutron x 1 RM130X1 = RM130

Total : RM1880

Kos tambahan : Puregon Pen (RM10), Cooler Bag (RM20) - sebab ubat kena simpan dalam peti sejuk..cooler bag cuma untuk sementara....
 

Ubat Orgalutron tu kena beli lagi Isnin depan masa scan..huhuhu..sebab ubat tu sampai hari Ahad jer....

Maka bermulalah siri jelajah IVF saya.......saya masih mengamalkan beberapa suppliment.......doa, ikhtiar, usaha...yg penting yakin pada Allah...insya allah....

Cooler Bag

Puregon 300iu

Puregon Pen
 
Semalam dah start cucuk2...pukul 12.30tghari.......dibantu oleh nurse....so hari ni tengah berdebar nak cucuk sendiri.....fuh......mmg berdebar.......


p/s: Mohon kawan2 doakan dipermudahkan semuanya untuk saya.......saya tak nak dengar cerita2 negatif....hanya cerita positif je saya nak dengar..sebab akan beri kesan pada perasaan saya....saya tak nak down.....saya tetap yakin dengan kuasa tuhan......insya allah.....stay positive....



11 comments:

nuriz iman said...

Semoga dipermudahkan Anna..in shaa Allah..Amin..

Anna said...

tq nuriz

sweet tooth said...

Anna, so happy and excited that u r starting this journey again. InshaAllah, semoga dipermudahkan Nya dalam setiap step yg diambil. Amin... Take care dear...

Anna said...

tq sweet...:)....doakan dipermudahkan semuanya...

siti zarah said...

Askum....moga d permudahkan seglanye..sis....kite insan yg teristimewa g2g menjlnkn ttc....

Anna said...

tq siti....betul..kita mmg insa istimewa sgt......tahan sakit semua..ehhehehe

siti zarah said...

mengng sakit sgt...hsg,iui....allahuraabi berjihad sgguh kite no dptkn zuriat..

Mrs Opi said...

Semoga dipermudahkan semuanya...

Anna said...

thanks mrs opi :)

Nisa Ridwan said...

semoga dipermudahkan perjalanan ivf puan....

Anna said...

tq nisa :)