Pages

29 Jul 2013

Hinakah kami?

Salam Ramadhan semua...dah lama tak menjengah blog ni atas faktor kesibukan melampau :). Tapi saya sentiasa mengikuti perkembangan kawan-kawan....

Tiba2 rasa nak tulis sesuatu kt blog ni.....Nak tulis tentang rasa hati yang org di luar sana takkan faham kecuali kita yang TTC ni...mmg betul....yng bukan berada dalam golongan TTC macam kita ni mmg x akan faham sampai bila2....SAMPAI BILA2....kerana mereka tak pernah merasai apa yg kita lalui...

Mungkin ada yang mengatakan..."alah, emo sangat"...tapi sekuat mana pun kita cuba tunjukkan dalam hati pasti ada yang terasa......itu kita tak dapat lari....tapi HINA sangatkah kita yang masih x ada anak ni? HINA?

Taklah hina sangat tapi org di luar sana yang menampakkan betapa hinanya kita TTC ni...

Antara keadaan yang saya sering lalui sepanjang TTC ni:
  • Nak balik awal dari kenduri kendara atau apa2 majlis di rumah keluarga, saudara atau kawan selalu kena perli macam ni " Bukan ada anak pun nak balik awal"....yang ini saya baru je kena baru-baru ni masa menghadiri majlis berbuka puasa bersama kawan2 office...maklumlah..yg perli tu anak nak masuk 2..sibuk tanya org lain bila lagi....STRESS...so jawapan saya masa tu " Nak balik awal ni nak buat anak lah ni"...(agak2 melampau tak jawapan tuh..hehehehe....asal jumpa tanya..hamek ko jawapan tu)...
  • Selalu jadi bahan jenaka@gurauan bila berkumpul satu family atau dgn kawan2 ofis...
  • Saya pernah dimalukan di hadapan family gara2 orang anggap saya ni merancang. Gila apa nak merancang..Saper yang tak ada anakkan.....Masa tu saya tahan air mata jer....slowly saya pergi ke toilet menangis :)
  • Kalau time kenduri kendara mulalah sumer sibuk nak tengok perut...Slim lagi katanya...dah nampak perut tu slim sah2 belum ada isi...
  • Tak lama adik saya nak dapat anak....so..macam2 soalan saya kena.."bila plak ni?..adik baru kawin nak beranak dah".....Ya allah...kalau buat anak tu macam beli ikan kt pasar dah lama saya ada anak.....ini salah satu sebab membuatkan saya malas nak beraya thn ni walaupun saya cuti panjang..ehhehhe.....rasa nak raya kt oversea jer....Macam manalah nak lalui raya niii...tolongggg.......
  • Kalau time kenduri kendara tu wajib datang masak dengan alasan x ada anak...org yg ada anak tu boleh duduk diam2 kt umah..TIME MAKAN SAMPAI...balik pun paling awal..mmg best giler kan. Alasan konon2 anak tu lasak...ermm...time maknyer makan mengadap tu...elok plak anaknyer duk diam2...
  • Konon2 dulu pernah la macam rasa bangga dapat masak hari2 utk husband...tiba2 ada yang mencelah " ko tak ada anak..boleh lah balik keje terus masak"....(kalau dah pemalas tahap gaban , x ada anak pun belum tentu masak!)
Tension kan...huhuhuhu......biar nampak kuat macammana pun kita....mesti ada rasa rendah diri, sedih dan sebagainya......Saya dah cuba untuk kuat....bila org tanya macam2...saya akan jwb dengan selambanya...macam baru2 ni....sibuk bertanya bila lagi.....so jawapan saya " tgh order..x sampai2 lagi".. so terus diam tak berani tanya......

Raya tahun ni rasa2 cam malas jer...ditambah adik saya dapat anak raya ni....masing2 dah booking bilik yg ada aircond...sbb ada anak kan......saya x payahlah nak sibuk2 nak booking bilik..hehehehe......huhuhu..tapi kena redah jugak...tahan jer dengan soalan2 sinis tu..nak2 ramai sepupu sepapat dah berisi walaupun baru kahwin..masing2 sibuk menunjuk perut masing2.......tengah pikirkan macammana nak kuatkan hati ni...Ya allah..janganlah ada air mata yng tumpah raya ni....tu baru kt rumah sendiri....belum umah mertua lagi....ermm......dugaan..dugaan..dugaan......Redha ajer lah...ada hikmah yang tuhan nak tunjukkan.....teruskan berusaha + berdoa....Insya allah...


10 comments:

Shazrina said...

mmg betul..mereka yang tak merasa mmg takkan faham langsung pe yang kite lalui. sememangnya untuk kite golongan ttc ni, time raya la time yang paling kite tak minat. bukan tak suka beraya, tapi tak suka ngan soalan2 cepumas mereka. Nak lari jauh2 pun, mereka ttp ahli keluarga kite juga kan?
saya sendiri sejak jadi warga ttc ni, dah jadi semakin pendiam. dah semakin tak minat nak g kenduri kendara dan yang sewaktu dengannya. Biarlah orang kata saya sombong, saya rela di cap begitu dari terus diasak soalan yang sama sahaja setiap kali berjumpa....
tapi apa pun, marilah kite sama2 menjadi kekuatan buat masing2. Semoga suatu hari nanti penantian kite akan berakhir juga dengan kemanisan memiliki zuriat sendiri..amin!

Anne Anna said...

Betul tu Shazrina..saya pun kalau boleh malas nak pergi kenduri ni...kalau yg family terdekat jer pergi..itupun..azab rasanya diasak soalan2 dan paling best dapat pandangan sinis...
Semoga kita terus kuat kann...insya allah masanya akan tiba..saya percaya kuasa tuhan melebihi segalanya...:)

putris said...

kannnnn sis...setuju sgt.. *hug* sedih.. hari tu terasa ngan bos sndri.. 'selamber' je ckp sy amik pil perancg..time tu dh bertakung dh mata ni..tahan je la.. dah la depan kawan2 lain.. bila diorg cite psl anak msg2 kite senyap je la.. huhu.. semoga kita sentiasa kuat n bersabar..=)

anna said...

betul tu putris.....kena byk bersabar kita ni kan...semoga diberi kekuatan .....:)

nuriz iman said...

Sedih hati baca entry sis ni..semoga diberikan ketabahan pada sis dan semua yang sedang ttc menghadapi segala dugaan.semoga ada rezeki zuriat untuk kita semua,.Amin..Tidak diberikan selain pahala walaupun hanya tercucuk duri..insha Allah ada ganjaran menanti kita semua di sana..

anna said...

Thanks nuriz

BaTiK_PiNk said...

Anna, sama la situasi kita sekarang ni....hai laaa...dah la tahun ni raya di belah mertua.....makan hati betul!

Ejat said...

awak..jangan putus berdoa dan hargai momen2 terindah bersama suami sebelum dikurniakan zuriat..saya sudah mempunyai zuriat berusia 4tahun tetapi masih menanti zuriat ke2 setelah 2tahun yang lalu keguguran..walaupun dah ada anak, tapi soalan2 cepumas tetap saya terima..ntahlah, sampai bila-bila pun orang sekeliling tak kan pernah puas dengan apa yang kita ada..usaha dan terus usaha yer!

just azura! said...

salam sis, saya paling banyak kena yang part no 6 tu. yang tak de anak kena buat kerja. yang ada anak ngelat, makan baru sampai, atau duduk lepak jaga anak. geram tau!

tapi nak buat macam mana, kita kena sabar. saya dah immune. plus tahun ni tak balik raya sebab hubby kerja. (tiba-tiba rasa gembira).. immune lah sangat kan.. hee..

anna said...

Batik_pink : Sama jer balik umah keluarga sendiri n mertua saya ni..huhuhu..tetap stress

ejad : thank dear. org xkan puas kan..betul tu

just azura: kan..kan..kan....suka2 jer diaorg tu ngelat..time makan anak dia elok jer dok diam2..hahahahaha..ehh .tiba2 rasa best tak balik raya...heheeh